– Førstehjemslån kan være supergunstige, sier Günther Bache i Dine Penger.

I går ble styringsrenten satt ned med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent. De rimeligste boliglånsrentene ligger nå på i overkant av tre prosent, og billigere kan det bli. Det er godt nytt for førstegangsetablerere som Silje Victoria (26) og Jon Halsne (24).

De håper at en halv million kroner i boliglån skal gi dem mulighet til å kjøpe drømmetomten i Øygarden.

– Det er positivt at renten er lav, men det var ikke utslagsgivende. Dette er en langsiktig investering, sier Jon.

– Planen er å kjøpe tomten nå og så bygge hus der når vi begge er i fast jobb, sier Silje Victoria, som igår var i møte hos Sparebanken Vest.

**Les også:

Setter ned renten**

Må tåle åtte prosent rente

– Rentemessig er det veldig gunstig å kjøpe bolig nå. Men det kommer ikke til å forbli slik på sikt, sier Günter Bache, redaktør i dinepenger.no.

Han sier at unge som har lyst til å kjøpe bolig må tenke seg godt om.

– Man må vurdere fremtidig inntektsgrunnlag, faren for arbeidsledighet, og hvor lenge man har tenkt å bli boende i byen. Er du usikker på noen av disse tingene, kan det være lurt å vente.

Han advarer mot å la seg rive med av den lave renten.

– På sikt må man regne med en rente på seks prosent pluss en liten buffer. Mange banker krever at nye kunder tåler en rente på åtte prosent i perioder.

Priser inn risiko

Av de ti bankene BT har vært i kontakt med tilbyr syv førstehjemslån, men bare fem av disse med hundre prosent finansiering.

Fokus Bank har førstehjemslån, men unge beilere kan maksimalt få låne nitti prosent av kjøpesummen.

– De siste ti prosentene må dekkes opp av tilleggssikkerhet, det kan være egenkapital, foreldre som kausjonerer eller startlån i kommunen, sier seniorkommunikasjonsrådgiver i Fokus Bank, Jorunn Voll.

Skandiabanken er blant bankene som ikke har førstehjemslån i det hele tatt. De har satt en lånegrense på inntil 80 prosent av kjøpesum, uansett.

– Vi har helautomatiske prosesser og har ikke mulighet til å gå like dypt inn i hver sak, derfor må vi ta slike forsiktighetshensyn, sier markedssjef Magnar Øyhovden.

– Vær ikke trofast

En sjekk på bankenes hjemmesider viser at de aller fleste tilbyr rente på førstehjemslån som er like lav, eller bortimot like lav, som den beste renten banken har.

– Førstehjemslån kan være supergunstige, men det er viktig å sjekke betingelser hos flere banker. Det lønner seg ikke å være for trofast, trofastheten skal du i så fall få betalt for, sier Bache.

Han forteller at det er konkurranse mellom bankene selv om markedet er annerledes nå enn for ett år siden.

– Har du sikker jobb, som for eksempel i stat og kommune, har du ett godt forhandlingskort. Bruk det, sier han.

På topp og bunn

I rentesammenlikningen er det DnB NOR som kommer billigst ut med en rente på 3,19 prosent, effektivt.

– De unge er en viktig kundegruppe, og derfor prioriterer vi å ha et godt tilbud som gjør det attraktivt for dem å komme til oss, sier informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen.

Fana Sparebank har den dyreste renten på fullfinansierte boliglån, samtidig er de billigst om man også inkluderer rentetilbudet på lån med nitti prosent finansiering.

– Dette skyldes at vi må prise inn en høyere risiko på de fullfinansierte lånene, sier banksjef for privatmarked i Fana Sparebank, John Gaute Kvinge.

Hva mener du om rentenivået? Si din mening.

Helge Sunde