Uroen er tilbake med full tyngde i de europeiske finansmarkedene, skiver Aftenposten.no.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned nesten 4,5 prosent ved stengetid. I Tyskland faller DAX30-indeksen mer enn 5 prosent.

Børsfallet i Europa kommer etter at USA fredag fikk dårlige nyheter om utviklingen i arbeidsmarkedet. Sysselsettingen står bom stille, og millioner av mennesker har dårlige utsikter til å komme seg i jobb snart.

I dag feirer amerikanerne sin Labour Day, så børsene der er stengt.

Berlusconi-frykt

Særlig utviklingen i Italia gir mange grunn til bekymring: Tilliten til at statsminister Silvio Berlusconi og hans kolleger skal klare å stramme inn på budsjettene — og samtidig skape ny økonomisk vekst i støvvellandet, er meget tynnslitt.

Mandagen ble også preget av rykter om at kredittvurderingsbyrået Moody's vil nedgradere italienernes kredittverdighet.

Dermed vil færre investorer låne ut penger til den italienske staten, fordi de frykter at gjelden før eller senere blir misligholdt. Om Italia skulle lånt penger i ti år til de gjeldende markedskursene i dag, ville renten vært på 5,54 prosent.

Italienerne har dessverre et betydelig lånebehov denne måneden fordi mer enn 300 milliarder kroner i statsgjeld forfaller iløpet av september.

Gresk tragedie

For grekerne er det enda verre. Renten på to-årig gresk statsgjeld steg i dag over 50 prosent. Dersom Hellas skulle lånt en hundrelapp i dag i to år, ville bare renteutgiftene bli mer enn 100 kroner.

Markedet ser med urolige øyne på at de andre eurolandene, som skulle komme Hellas til unnsetning, nå krangler om vilkårene for den neste redningspakken. Særlig finnene har stukket kjepper i hjulene med sitt krav om sikkerhet for pengene de skal skyte inn i redningsaksjonen.

Mens pengeflytterne flykter fra Italia og Hellas, søker mange tilflukt i antatt sikre tyske papirer. Renten på tysk statsgjeld er falt til 1,87 prosent.