Det skulle ikke vært mulig. Idar Vollvik tjente nær én milliard kroner da han solgte mobilselskapet Chess til TeliaSonera i 2005.

Siden har han opplevd å bli begjært konkurs. Ikke bare én gang, men hele tre ganger.

Forklaringen er at finansmannen Idar Vollvik var den rake motsetningen til den vellykkede forretningsmannen Vollvik. Gjennom hodeløs gambling svidde Vollvik av mer enn den opptjente milliarden på børsen.

Hans tidligere høyre hånd, Robert Monsen, har beskrevet det som «reinspikka spillegalskap».

- Ergrer og smerter meg

Etter å ha overlevd to tidligere trusler om konkurs, stilte mange spørsmål ved om Vollvik ville klare seg nok en gang da det for en drøy uke siden ble kjent at meglerhuset First Securities ville slå både Vollvik og hans investeringsselskap konkurs.

For mens de tidligere konkurskravene var på 14 og 18 millioner kroner, skal Vollvik ifølge DN og Finansavisen ha skyldt First langt over 100 millioner kroner.Nå har imidlertid partene undertegnet en intensjonsavtale.

Vollvik er fornøyd med å få gjort opp for seg, men skulle gjerne hatt det hele ugjort.

—  Det som ergrer og smerter meg mest er at familien min er blitt skadelidende av at jeg gjorde noen økonomiske feildisposisjoner for noen år siden, forteller Vollvik.

- Minus 300 mill. på konto

Selv om gründeren og investoren i en tiårsperiode har markert seg tungt i mediene med raske biler og snertne replikker, har han forsøkt å skjerme familien.

Han tenker seg derfor nøye om når han får spørsmål om hvordan den vanskelige økonomiske situasjonen har påvirket familielivet.

— Det er vanskelig for meg å snakke om. Ett av de viktigste målene er at familien skal ha det trygt og godt. Det har de ikke hatt når pappa har minus 300 millioner kroner på konto, sier Vollvik, og anslår dermed hvor stor gjeld han hadde opparbeidet seg etter aksjegamblingen.

Uten å ville utdype nærmere, legger han også til:

— Det er utrolig hvor ondsinnede barn kan være overfor hverandre.

Må gi fra seg Ludo-aksjer

Kommunikasjonssjef Tor Arne Olsen i First bekrefter overfor BT at First vil trekke konkursbegjæringen hvis Vollvik oppfyller sin del av avtalen innen en gitt frist.

—  Det føles godt å få lukket dette kapittelet som stammer fra gammel moro, sier Vollvik.

Da Vollviks bolig sist november ble begjært tvangssolgt av kemneren i Bergen, inngikk han også en avtale. Vollvik betalte ikke innen fristen, men klarte senere å hoste opp resten av de rundt 18 millionene han skyldte i restskatt.Verken First eller Vollvik vil gå inn på detaljene i deres avtale, men det er ingen hemmelighet at Vollviks eierpost i mobilselskapet Ludo er det viktigste av verdi som han har å bytte vekk.

— Jeg vil fremdeles sitte igjen med en så høy eierpost at jeg har god motivasjon til å jobbe videre med Ludo, sier Vollvik.

- First var en fartssperre

Ifølge Vollvik er det vanskelig for vanlige folk å forstå hvor hardt det har vært å bygge opp mobilselskapet Ludo i en periode hvor han har måttet stri med regningen for gammel moro.

— Det har vært enormt utfordrende å måtte betale dem som jager deg samtidig som du bygger opp et nytt firma.

For uansett hvor mye Idar Vollvik har skrudd på sjarmoffensiven, har svaret fra potensielle leverandører og investorer ofte vært det samme: «Kom tilbake når du har ryddet opp med First».

— First Securities har de to siste årene ligget i pannebrasken min og fungert som en fartssperre.

Selv mener Vollvik at Ludo ville vært 2–3 ganger større enn nå dersom han ikke hadde hatt gjelden fra First og ta hensyn til underveis.

Trodde på løsning i april

I april trodde Vollvik at han én gang for alle var i ferd med å begrave First-spøkelset. Men da Finansavisen skrev at avtalen i realiteten innebar at First ga bort 100 millioner kroner, ble det opprør i Swedbank, som eier First. Dermed havarerte avtalen.

— Nå kan jeg for første gang si at jeg vet at jeg er der, sier Vollvik.

Vollvik er som alltid en ukuelig optimist, og forsøker å se det positive i Ludos trange fødsel. Ordvalg og sjargongen viser med tydelighet at Vollvik er en selgertype.

— Dette har gjort oss sterkere og sultne etter å bevise. Vi har padlet oppstrøms og jobber helt hinsides.

Når «fartsbremsen First» nå fjernes, lover Vollvik at mobilselskapet til høsten vil utvikle seg kraftig.

— Vi har ladet kanonene. Nå blir det mye mer fri dressur. Men samtidig er det ikke slik at det ikke finnes utfordringer for oss lenger, sier Vollvik.

Han forteller at Ludo nå i juni vil gå i null på driften.

— Det er en milepæl i ethvert selskaps historie.