Klokken tolv tirsdag ettermiddag ble de ansatte i RECs fabrikker innkalt til allmøte. Der fikk de den tunge beskjeden om at 500 ansatte på Herøya i Telemark og i Narvik blir rammet av permitteringer.

Samtidig faller aksjekursen i REC til sitt laveste nivå noen sinne.

Årsaken er at solenergiselskapet opplever vanskelige tider og venter langt lavere driftsresultater i andre kvartal i år enn i første.

Det kommer frem i en børsmelding fra selskapet. I første kvartal hadde REC et driftsresultat på 772 millioner kroner av en omsetning på 4,1 milliarder kroner.

— En trist dag

  • Det er klart at det er en trist dag her med permitteringer, selv om tallet ikke er klart ennå, det skal vi diskutere med bedriften, sier tillitsvalgt Hans Ødegård på Herøya til Aftenposten.no.

— Kom det overraskende på dere?

  • Nei, vi har jo sett lagrene bygge seg opp.

Rec sier kuttene vil berøre rundt 300 ansatte på Herøya og 200 ansatte i Narvik.

Ifølge Ødegård er det rundt halvparten av de REC-ansatte på Herøya som nå blir permittert. De ansatte ble kalt inn til allmøte klokken tolv tirsdag, samtidig som meldingen om resultatsvikten og nedskjæringene ble meldt til børsen.

Alle ut i Narvik

Også i Narvik, i selskapet REC Scancell, er stemningen trykket. Der må omtrent alle ansatte belage seg på permitteringer før drøftelsene med fagforeningene.

  • Det er nødvendig. Det er ingen som produserer for å legge på lager. Det er ingen tjent med. Forståelsen er jo der, det har vært flere år med et turbulent marked. Folk begynner å få en forståelse for hvordan markedet fungerer, sier tillitsvalgt Tommy Kristensen.

Også i 2009 ble de ansatte permittert - den gangen juli. Da startet produksjonen opp i august igjen. Nå er de ansatte permittert hele tredje kvartal, fra juli til og med september.

RECs produksjon i utlandet, i Singapore og USA, blir ikke berørt av permitteringer. Det gir næring til frykten for at REC nå heller satser utenlands, enn i hjemlandet Norge.

  • Det ville være feil å si at det ikke er en bekymring, men vi har ikke fått noen signaler om det, sier Ødegård.

Selskapet skriver i børsmeldingen at markedet er så uvisst at de ikke kan forutsi hvilket produksjonsnivå som blir passende fremover.

Resultatvarsel

Rec-aksjen stuper tirsdag på Oslo Børs, klokken 13.42 var den ned med mer enn 14 prosent. Årsaken er resultatvarselet som sendes samtidig med permitteringsvarslene.

«På grunn av det svake wafer- og modulmarkedet og lavere salgspriser for disse produktene, ventes Recs driftsresultat å bli redusert til et nivå godt under foregående kvartal», heter det i meldingen.

Kursfallet sender verdien av REC ned til tidenes laveste notering på børsen. Aksjene, som en gang kostet 220 kroner stykket, kan nå kjøpes for 13 kroner. Verdien av selskapet er nå om lag 13 milliarder kroner.

Konsernsjef Ole Enger satt i møte og kunne ikke snakke med Aftenposten.no i 13.30-tiden tirsdag ettermiddag.