Før hun skulle ut å reise, villle pensjonisten fra Bergen ta ut noen euro i kontanter. Hun var tilfeldigvis ved Sletten senter, og oppdaget at det var mulig å ta ut valuta i minibanken der.

Hun tok ut 100 Euro, som med en kurs på 7,8 beløp seg til 784,70 kroner. Stor ble forferdelsen da hun oppdaget at Sparebanken Vest hadde belastet henne for 200 kroner i vekslingsgebyr i tillegg.

— Det synes jeg var drøyt. Tenk hvis jeg hadde tatt ut 50 euro, som var den minste summen jeg hadde mulighet til å velge. Da ville gebyret utgjort 50 prosent av beløpet jeg tok ut, sier Hillestad.

Ringte og klaget

Dagen etter ringte hun banken, sa at hun ville ha gjort om transaksjonen og tilbød seg å komme innom dem med kontantene hun hadde tatt ut. Etter kort tid ringte banken tilbake, og sa at det dessverre ikke lot seg gjøre.

DYRT: Brit-Maria Hillestad tok ut 100 Euro, som med en kurs på 7,8 beløp seg til 784,70 kroner. Stor ble forferdelsen da hun oppdaget at Sparebanken Vest hadde belastet henne for 200 kroner i vekslingsgebyr i tillegg.

— Jeg fikk beskjed om at gebyret ble så høyt fordi jeg ikke var kunde i banken. Men hvem tenker vel på hvilken bank det er, når man skal ta ut penger fra en minibank? spør Hillestad. - De fleste tar vel ut penger der det er lett tilgjengelig.

Må belaste kundene

Lars Ove Breivik, informasjonssjef i Sparebanken Vest, viser til at kontant- og valutahåndtering medfører mange kostnader for banken og at deler av disse kostnadene må belastes kundene.

— I likhet med andre banker praktiserer vi prisdifferensiering mellom egne og andre bankers kunder. Benytter man et kort fra Sparebanken Vest i en av våre minibanker til valutauttak, er vekslingsgebyret 50 kroner. Vi opplyser om prisen på vekslingsgebyret på skjermen i minibanken før man endelig godkjenner uttaket og gjennomfører transaksjonen. I tillegg opplyser vi om prisen på våre hjemmesider, sier Breivik.

Skyhøyt over andre

Men gebyrene til Sparebanken Vest ligger skyhøyt over det andre banker tar ved uttak av valuta i minibank. Landets største bank, DNB, tar 20 kr i gebyr enten kunden er deres egen eller andres. De som er kunder i andre banker kan imidlert id bli pålagt tilleggskostnader, som bestemmes av deres egen bank.

Nordea, som har minibankterminalene på Flesland, tar 30 kroner i gebyr fra ikke-kunder. For de fleste av deres egne kunder er uttak av valuta i minibank gratis.

- Vanvittig

SpareBank1 SR-bank tar heller ingenting i gebyr for egne kunder, men fra 1.juni må kunder i andre banker betale 60 kroner i gebyr når de tar ut valuta fra minibankene deres. For kundene i Sparebanken Sogn og Fjordane koster det 20 kroner å ta ut euro i deres minibanker, mens ikke-kunder betaler 50 kroner. Fana Sparebank tar 30 kroner i gebyr fra egne kunder, og 50 kroner for andre, ved uttak av valuta i minibank.

— Det er rart at det skal være så stor forskjell, sier Brit-Marie Hillestad. - Det var i hvert fall ikke jeg klar over. Å kreve et gebyr på 200 kroner for å ta ut euro synes jeg uansett er helt vanvittig.

Fri prissetting

Informasjonssjef Lars Ove Breivik i Sparebanken Vest sier den store forskjellen i gebyrer for kunder og ikke-kunder, skyldes at de ikke vil la egne kunder subsidiere tjenester som også er tilgjengelig for andre.

— Vi har som mål å være konkurransedyktige over tid på produkter og tjenester. Noen ganger ligger vi likt med andre banker, noen ganger ligger vi over eller under. Dette vil variere over tid, alt etter hva de enkelte bankene prioriterer og den generelle konkurransesituasjonen, påpeker Breivik.

Viktig å sjekke

Fra Forbrukerrådet kommer bare èn oppfordring: Sett deg inn i prisene på banktjenester, og velg banken med de beste tilbudene. Bankene står helt fritt til å bestemme hva det skal koste å ta ut kontanter.

— Derfor er det viktig å følge med. Generelt er det billigere å bruke sin egen bank når man skal ta ut penger, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet. - Selv om vi anbefaler kredittkort som betalingsmiddel i utlandet, er det alltid lurt å ha med seg litt kontanter.