I går kveld slo Skatt Vest til mot en restaurant i Bergen. Målet var å avdekke svarte penger og generell juks medregnskapsføring.

— Jeg kan bekrefte at vi hadde en aksjon i går. Dette er en del av en landsdekkende satsing med fokus på restaurant- og serveringsbransjen, sier rådgiver Ole Petter Songve ved forebyggende avdeling i Skatt Vest.

Songve understreker at det så langt ikke er grunnlag for å si at det er gjort noe galt ved restauranten som i går fikk besøk. Aksjonen hadde ikke bakgrunn i konkrete tips, men var altså en del av en omfattende, generell kontroll.

Ser etter manipulerte kasser

- Hva ser dere etter?

— Vi tar en kontroll av kassen og henter deretter inn regnskapsmateriell. Dersom det viser seg at noe som skulle vært regnskapsført ikke er regnskapsført, blir det tatt tak i, sier Songve.

Ifølge rådgiveren ser man spesielt etter datamanipulasjon av kassene.

— Kassene kan være omprogrammert slik at når du slår inn noe på kassen, vises det noe annet i det synlige displayet. For eksempel kan en kunde kjøpe en kebab til 80 kroner, mens det i kassen i realiteten kun blir registrert en saus på ti kroner.

Lover flere kontroller

Skatt Vest går ut med en klar advarsel til restauranter og serveringssteder som ikke har orden i sysakene:

— Vi kommer til å dra ut på flere aksjoner den nærmeste tiden. Disse kontrollene vil av natur skje uvarslet, sier Songve.