Programvareselskapet MediaForce lanserer denne uken en business-to-business-tjeneste som undersøker fildelingstjenester for brudd på opphavsrettigheter. For inntil 50 dollar tittelen per måned ser programmet etter brudd på opphavsrettighetene i populære fildelingstjenester som Gnutella, Napster, iMesh og Aimster. MediaForce bryter imidlertid selv en lov om opphavsrett, Digital Millennium Copyright Act, dersom selskapet har laget en automatisert applikasjon som går gjennom Aimster-nettverket, forteller talsmann for fildelingstjenesten, Johnny Deep, ifølge Wired News.

— Vi har ikke en åpen protokoll. Informasjonen som overføres gjennom nettet er kryptert. Det er ingen måte å lese den på uten dekryptering, sier Deep.

Deep har et poeng, mener forsker ved Berkeley Center for Law and Technology, Fred von Lohmann. Selv om det gjenstår mye å forstå om hvordan Aimster er bygget og distribuert er det mulig at programkoden kan rettighetsbeskyttes, sier han.

MediaForce hevder de aldri har brutt Aimsters kryptering.

— Ingeniørene våre skjønner fortsatt ikke hvordan systemet virker, sier administrerende direktør i MediaForce, Aaron Fessler.

MediaForce bruker søkefunksjonen til fildelingstjenestene på vanlig måte, hevder Fessler. Deretter lager det en liste med navn og brudd på opphavsrettigheter. I Napsters tilfelle rapporteres listene direkte til selskapet. Når det gjelder de desentraliserte tjenestene, som Aimster og Gnutella, sendes listene til internettoperatøren (ISPen).(Origo)