Utgangspunktet for spørsmålet er en sammenlikning av Ericssons toppmodell for to år siden, R380s, og Motorolas V60 — et lite, høyteknologisk «smykke».

Gi-bort-pris

Motorolas V60 får du i billigste utgave for ca. 4000 kroner. R380s kostet 8000 kroner for to år siden. Nylig var den til salgs for 995 kroner på Spaceworld i Bergen. Utstyrspakken til R380s alene - med kabler og tilbehør - kostet langt mer enn det for noen måneder siden.

Når nye modeller lanseres, faller prisene som stein. Vår erfaring er at da kan du kan gjøre virkelig gode kjøp.

Ericssons «storebror» var - ved siden av Nokias Communicator - den første ekte kombinasjonen av mobiltelefon og PDA-funksjoner (lomme-pc-funksjoner). Den betraktes av mange som en fortsatt ledende arbeidshest med stor skjerm som muliggjør lesing av e-post og internettsider.

Motorola V60 - et smykke

Hvor liten kan en telefon være og likevel være en telefon?

Spørsmålet melder seg i møtet med den siste supermodellen fra Motorola. Med sitt retrolook i matt metall er den en fryd for øyet, og du vekker oppsikt med den. Men er den rett og slett blitt for liten?

Noen vil mene at en telefon som er mindre enn en tipakning med sigaretter er i minste laget. Og det er kanskje litt underlig at antennestussen ikke er bygget inn. Men la nå det fare.

Telefonen er mye mer enn en telefon, som mobiltelefoner flest. Du kan koble til en utsøkt radio som fader ut hvis noen skulle finne på å ringe under favorittprogrammet ditt. Og kobler du på annet ekstrautstyr, har du plutselig en høyttalende telefon. Også her gir designen klare hint om femtitallets dyrking av de avrundende former.

Motorolaen er rå på wapping. Det går unna å surfe med denne. Men store tekstmengder blir jo nokså tungleste på den beskjedne skjermen. Når det gjelder dataoverføringer, får vi tro den holder det spesifikasjonene lover.

Liten skrift

Men den har også sine svakheter. Det er valgt skrifttyper og størrelser i displayet som ikke uten videre er lette å lese. Den blå belysningen er heller ikke imponerende. Dette er ingen vinner for deg som gjerne sender tekstmeldinger eller sjekker aksjekursene i tusmørke.

For den som er vant med Nokia, er nok SMS-funksjonen vanskeligst å bli fornøyd med. Den virker direkte tungvint, men det kommer seg vel med trening ...

Ellers har den lille «alt» - mer enn de aller fleste vil finne på å bruke telefonen på.

Er det nye fremskritt?

Skal du bruke telefonen til dens opprinnelige formål, å ringe med, er det liten forskjell på nytt og gammelt. Det samme gjelder bruk av tilleggsutstyr som stereoradio og håndfriløsninger. Motorolas høyttalere imponerte.

V60 har GPRS - det vil si at du så lenge telefonen er påslått har en egen linje til internett, samtidig som du kan bruke telefonen. Teknologisk er nok dette den store forskjellen. Det gir raskere WAP.

På den andre siden bruker Ericssons gamle traver bare et par minutter på å sjekke e-posten din - selv med innloggingsrutinene. Fort nok for de fleste - og på en skjerm som gjør det mulig å lese effektivt.

Mot to enheter

Mens Ericsson-modellen var et av de få vellykkede forsøkene på å lage en kombinasjon av telefon og PDA, ser det ut til at utviklingen nå går mot to atskilte enheter. Men fortsatt proppes nye telefoner med skjermer som ikke er egnet for lesing og skriving av informasjon, med en rekke egenskaper som adressebøker, dagbok og e-postleser.

Til kombinasjonen er «den gamle» fortsatt best.