Fredag er spotprisen på strøm fra kraftbørsen Nord Pool Spot 21,4 øre før moms og påslag. Den kunne vært enda lavere.

— Hadde vi fått mer nedbør i det siste, kunne vi sett spottpriser på strøm på under 10 øre nå, sier Haakon Knudstad d.y., krafthandler hos BKK.

Lavt forbruk

Det lave strømforbruket i varmen påvirker ikke strømprisen i nevneverdig grad.

— Vi er uansett inne i en periode med lavt forbruk, sier han, og forklarer:

— Det er fyllingsgrad i vannmagasinene, snømengden i fjellet, prisene på kull, gass og CO2, samt at vi er en del av det europeiske kraftmarkedet som påvirker strømprisene hos oss, sier Knudstad.

Historisk lave priser

Strømprisene har vært på et historisk lavt nivå til nå i år. Faktisk har ikke gjennomsnittsprisen vært lavere på syv år.

FLYTENDE PRIS: - Ikke bind strømprisen, er den klare oppfordringen fra Forbrukerrådet. Man bør holde seg til flytende strømpris, selv med svingninger i markedet, sier Pia Kleppe Marken, Forbrukerrådet i Hordaland og Sogn og Fjordane.
FORBRUKERRÅDET

Det viser ferske tall fra Norges vassdrags— og energidirektorat.

— Sør-Norge hadde en gjennomsnittspris på under 17 øre/kWh i andre kvartal, mot 30 øre i andre kvartal i fjor, opplyser energidirektør Per Sanderud i en pressemelding.

Høyt tilsig av vann i magasinene på grunn av snøsmelting og redusert overføringskapasitet mellom Norge og Sverige, har gitt ekstra lave priser i Sør-Norge.

- Betydelig høyere

Men ifølge krafthandler Haakon Knudstad hos BKK, er kapasiteten mellom Sør-Norge og Sverige så å si oppe på normalt nivå igjen, og strømprisene vil stige utover sommeren.

— Selv om prisene har vært veldig lave i andre kvartal, kommer prisen til å bli betydelig høyere i juli i år enn under priskollapsen i juli for to år siden, sier Knudstad, og legger til:

— Dette skyldes det fine vår- og sommerværet vi har hatt.

- Unngå fastpris

Forbrukerrådet oppfordrer strømkundene å ha flytende strømavtale.

— Det lønner seg sjelden å binde strømprisen. Strømselskapet ville ikke tilbudt en pris de trodde de ville komme til å tape på. Vi anbefaler derfor alltid flytende strømpris, sier Pia Kleppe Marken, regiondirektør i Forbrukerrådet.

- Hvordan skal forbrukerne orientere seg i "jungelen" av strømtilbydere?

— På Konkurransetilsynets sider finner man link til kraftprissiden som inneholder en oversikt over tilbydere, produkter og priser i din kommune. Hvis man aldri har byttet strømleverandør før, vil det ganske sikkert lønne seg å sjekke hva andre aktører kan tilby, sier hun.

- Vil lønne seg

Forbrukerrådet får med jevne mellomrom klager på ivrige strømselger som enten tar kontakt på telefon, eller via en stand på gaten.

— Hvis man kommer ut for en slik og plutselig står der med en ny strømavtale uten å være sikker på om dette var så lurt, må man huske at man har angrerett.

— Gå hjem og sjekk på kraftprissiden om det tilbudet du har takket ja til faktisk var så godt som det virket som. Hvis det ikke er det sender du inn angrerettsskjemaet som du får sammen med resten av avtaledokumentene, sier Marken.