Osteimportøren Matcompaniet vil vurdere å kutte ut flere av sine kvalitetsoster etter omleggingen av tollreglene.

Daglig leder Egil Ween i Matcompaniet kommer med et eksempel:

— Cheddarosten Montgomery's Artisan er en toppost med skikkelig kvalitet, som lages i liten skala. I dag har den en toll på 27 kroner kiloet. Med de nye reglene vil tollen være på nærmere 400 kroner, sier Ween til aftenbladet.no.

— Da snakker vi ikke lenger om toll, men om ekskludering fra markedet, legger han til.

Vurderer å droppe oster

Matcompaniet importerer og leverer til en rekke butikker og restauranter i Norge, blant annet til Engengruppen, som driver Café Opera, Pingvinen og USF Servering i Bergen sentrum, og til Colonialens butikker i Bergen og på Paradis. De samarbeider med grossist Lerøy Alfheim på Bontelabo.

— Nå må vi vurdere å ta flere av ostene ut av sortimentet vårt. Det blir for voldsomt når for eksempel den nevnte cheddarosten kan få en hektopris i butikk på opp mot 120 kroner, mot rundt 50 kroner i dag, sier Ween.

Han har heller ikke så mye til overs for unntakslisten på 14 oster (se faktaboks).

— Unntakslisten må ha vært laget i siste liten, og virker svært lite gjennomtenkt. Et eksempel er osten Gamle Ole, en Arla-ost som knapt noen har hørt om. Listen virker å bære preg av manglende kunnskap blant dem som satte den opp, sier Ween.

Tror EU vil reagere

Han er sikker på at EU vil reagere på den norske tollendringen.

— EU ønsker å hjelpe fram kvalitetsproduksjon av mat i liten skala. Når Norge nå ekskluderer flere oster av denne typen fra markedet, vil en nok lure på hva nordmennene tenker på, sier Ween.

Han peker på reglene til Vinmonopolet, som han også ønsker for kvalitetsost.

— Målet er jo at billig vin ikke skal være så veldig billig. Samtidig blir ikke dyrere kvalitetsvin så hardt straffet som de dyrere ostene nå blir, sier Ween til aftenbladet.no.

Hva mener du om ostetollen? Bruk kommentarfeltet under.