Tidligere i år skrev bt.no om Eirik Bakkes hussalg. Brann-spilleren solgte boligen i Nesttunbrekka 29 for nesten 5,6 millioner kroner i januar i år.

— Ikke enestående bt.no har sjekket husets historikk. I september 2001 ble det solgt for 1,4 millioner kroner. På under ti år har det altså steget med nesten 4,2 millioner kroner.

— Er dette enestående, eller?

— Nei, det tror jeg ikke. Vi ser slike eksempler regelmessig, men det er klart at boligen er oppgradert underveis, noe som medfører prisøkning. Likevel er dette en betydelig prisøkning, påpeker Lars Petter Selheim i DnB NOR Eiendom til bt.no.

Han var boligmegleren som sto for salget av Bakkes hus.

- Flere kan betale Selheim får støtte fra Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret. Han mener eksempelet bt.no trekker frem ikke er sunt, men heller ikke unormalt i dagens boligmarked.

— Vi vil se mer og mer av dette i fremtiden, mener Øye.

— Hvorfor?

— Fordi det er mangel på slike boliger i Bergen. Det bygges ikke nok, verken av rimelige eller dyrere boliger. Samtidig øker folketallet i byen. Flere blir mer velstående og ønsker å bo bra. De kan betale for det, sier han.

Eksempelet fra Nesttun er ikke unikt. Skottegaten 34 i Bergen sentrum ble nylig solgt for 3,7 millioner kroner.

Kjøper og selger i samme marked I juli 2000 gikk sentrumsboligen for 1.050.000 kroner. I mellomtiden er huset pusset opp, men prisøkningen er likevel på over 2,6 millioner kroner, eller tre og en halv gang mer enn salgssummen for nesten ti år siden.

— Dette er ikke sunt. Markedet er i ubalanse som følge av at etterspørselen er vesentlig større enn tilbudet, sier Øye.

— Er det slik at man kan slutte å jobbe og heller kjøpe og selge bolig?

— Ja, hvis du flytter på landet, men de fleste gjør jo ikke det. Flertallet vil bo i byer, og da må de som selger dyre boliger, kjøpe i samme marked.