— Alle ble solgt på flekken, og vi håper på mer fest blant de kongelige i Sverige.

Det sier Kenneth Tveit, daglig leder ved Frydenbø Bilsenter i Bergen. Han står foran en av Volvoene som ble brukt da prinsesse Estelle ble døpt i Stockholm 22. mai. Det er en hvit XC 60. Den har gått 2500 kilometer. Prisen er 669.000 kroner.

— Interessen har vært formidabel, og alle bilene er solgt. Hadde vi fått flere, hadde vi kjøpt dem, sier Tveit.

- Hvorfor denne interessen?

— Først og fremst får kundene en flott bil som nesten ikke er kjørt. De betaler cirka 50.000 kroner mindre enn om de hadde kjøpt en som var helt ny. Dessuten er det jo litt spesielt å ha en bil som har vært brukt i prinsessedåpen i Sverige, tror Tveit.

Selger mer brukt enn nytt

Hovstallmäster Mertil Melin ved det svenske kongehuset opplyste i sommer til volvocars.com at bilene ble brukt fra dagen før dåpen til dagen etter.

Tveit er forøvrig svært godt fornøyd med sommerens bilsalg.

SPESIELL: Dette merket på sidene viser at Volvoen ble brukt i sommerens prinsessedåpen i Sverige.

— Fra juni til og med august solgte vi 330 brukte biler i våre tre butikker i Bergen. I samme periode i fjor var tallet 245. Det gir oss en økning på cirka 25 prosent, forteller den entusiastiske bilselgeren.

Nybilsalget i samme periode har gått ned cirka åtte prosent i forhold til i fjor.

— Det er ikke enkelt å si hva som er årsaken. Kanskje har folk tatt mer innover seg at det er vanskelige økonomiske tider i verden. Muligens har de valgt en brukt fremfor en ny bil. Når det er sagt, har vi hatt et svært godt salg etter skolestart. Kundene er tilbake, også de som vil ha ny bil, forteller Tveit, som forventer å selge 2600 biler i år.

Jubel hos Sandven

Bilfirmaet Sandven er også svært fornøyd med sommerens tre måneder. De opplyser at de har solgt 452 bruktimporterte biler fra juni til august.

— Det er 110 biler flere enn på samme tid i fjor. Det er jubel hos oss, sier daglig leder Trond Sandven.

Han tror været har medvirket til det gode salget.

— Det ble jo ikke den store sommeren. Mitt inntrykk er at mange har brukt penger på å reise til sydligere strøk. Jeg holder det for svært sannsynlig at folk har prioritert bil fremfor båt, når sommerværet uteble.

Firmaet importerer bilene de selger fra Tyskland. De betales i euro. Kursen har vært god, sett med Sandvens øyne.

— Euroen har jo vært svært lav, rundt 7,50 i sommer. Det har resultert i rimeligere biler for kundene. For noen år siden betalte vi ti norske kroner for euroen når vi handlet inn biler, understreker Sandven.

I fjor solgte firmaet 1262 biler. I år satser Sandven på å runde 1500 solgte biler fra sine butikker i Bergen.

— Men vi får ingenting gratis. Vi må jobbe for hver kunde, sier Sandven.

- Noe mer urolig enn i fjor

Jæger er ikke helt fornøyd med årets bilsalg i de tre sommermånedene.

— Vi har solgt noen færre nye biler i år enn i fjor. Nedgangen kan skyldes flere ting. Vi har hatt litt utskiftning av personell. Dessuten er nok markedet mer urolig og noe mer ned enn på samme tid i 2011.

Det sier Bjørn Inge Knudsen, daglig leder hos Jæger Sentrum AS. Han forteller at de også har solgt færre bruktbiler i de tre sommermånedene enn det de gjorde i samme periode i fjor.

— Men nedgangen i sommer er mindre enn for nye biler, sier Knutsen.

Han er imidlertid fornøyd med antall leverte biler i Bergen så langt i år.

— Vi har en økning på 12,5 prosent i Bergen i år i et marked som er ned 3,8, sier Knutsen.

Han ser imidlertid lyst på situasjonen.

— Jeg vil anta at vi vil levere ca 12-15 prosent flere nye biler i år enn i fjor. På brukt er det noe vanskeligere å forutsi utviklingen fremover, men vi regner med at vi vil havne omtrent på samme nivå som i 2011.