Onsdag før påske rykket politiet nok en gang ut til adressen Willy Valentinsensvei på Melkeplassen. Vel fremme møter de en rabiat beboer i nummer 4B, som hyler og skriker mens han kaster møbler fra terrassen.

Politiet legger gjerningsmannen i jern mens naboene ser på. Det er ikke første gangen de opplever dette. Nå er de lei.— Vi føler oss engstelige. Det har vært en rekke episoder i dette huset nå, og det er ubehagelig, sier Per Einar Olsen.

Han mener det verste er at utleieren ikke virker å ha kontroll på leietakerne.

HUS.jpg

Rykker ofte ut

Utleier er sokneprest Thor Sommerseth. Midt i villastrøket nedenfor Riplegården har han drevet pensjonat i 15 år. De to seksjonerte delene av eneboligen har han gjort om til en rekke utleieleiligheter. Om sommeren er det et sommerpensjonat, resten av året er det åpent for korttidsleie eller lengre tids leie. Kommunen bruker også rommene dersom de har behov for hospitsplasser.

Han tjener gode penger på dette, og det virker som om han ikke bryr seg om at det er barn i nabolaget som ikke tør å gå ut

Hilde Berentsen, nabo

At det er lukrativ business, er det liten tvil om. Begge husene har åtte rom til leie hver. I telefonkatalogen er det for tiden oppført tolv personer på adressen, utenom Sommerseth og et familiemedlem.Potensielt sett, med fullt belegg på hyblene er det snakk om et betydelig antall millioner kroner i leieinntekter siden oppstarten.

Flere utrykninger

Politiet forteller at det har vært minst 14 utrykninger til adressen de siste syv årene. Fra kommunen får BT opplyst at det ikke er lovlig å drive pensjonat fra en bolig. Dette er nemlig definert som næringsvirksomhet.

— Da må man søke om bruksendring. Det kan jeg ikke se er gjort her, sier, byggesakssjef Petter Wiberg.

Han var ikke klar over virksomheten som foregikk i huset. Etter at BT tok kontakt med spørsmål, har han sendt saken over til kommunens tilsynsavdeling.

— Jeg regner med at dette vil bli kontrollert nærmere etter påske, sier Wiberg.

Kristent studenthjem

Det er ikke første gangen BT skriver om denne saken. Allerede i 1998 sto det flere artikler på trykk om boligen.

Sommerseth bedyret den gangen at han hadde alt sitt på det tørre med kommunen.

Jeg reagerer på at han som prest driver kynisk utleie på denne måten

Hilde Berentsen, nabo

Utleievirksomheten startet som et botiltak for kristne studenter. For å finansiere dette, bestemte presten seg for å leie ut studenthyblene om sommeren.

Når han driver stedet som et pensjonat, blir han derimot nødt til å søke kommunen om bruksendring. Da BT i 1998 konfronterte ham med at han annonserte det som et pensjonat på Bergen Reiselivslags guide, forklarte Sommerseth at "dette var noe reiselivslaget fant på". 15 år senere har pensjonatet fått opprettet sin egen nettside. Her kan man blant annet lese:

"Er du på jakt etter billig overnatting i Bergen? Kanskje Riplegården Sommerpensjon kan være et alternativ. Her, bare fire km fra sentrum, finner du et rolig og hyggelig overnattingssted med gratis parkering, flott utsikt og gode priser. Vi holder åpent hele året".

Brukes som hospits

Mads Hagebø, seksjonssjef i byrådsavdeling for sosial, bolig og områdesatsing, er ikke kjent med at kommunen benytter seg av plasser i pensjonatet/hybelhuset. Dette har imidlertid Sommerseth uttalt selv tidligere.

— Vi er forpliktet til å yte midlertidig botilbud for personer med behov. Det betyr at når tilbud med kvalitetsavtale med Bergen kommune ikke har ledige plasser, så må vi yte garanti for opphold andre steder. I den forbindelse kan dette stedet ha blitt brukt. Vi vil følge opp eventuell bruk av pensjonatet og om det har de nødvendige tillatelser og godkjennelser, sier Hagebø.

Naboene sier de har konfrontert Sommerseth med bekymringene sine en rekke ganger tidligere. Olsen grep fatt i ham senest under politiepisoden før påske.

— Jeg spurte ham om hvordan han trodde det var å bo her, når slike ting som dette skjer. Han sier bare at han skal få det ordnet. Når vi spør ham om hva konkret han skal gjøre, kommer han ikke med noe svar.

— Vi er mange naboer som er fortvilte nå. Han tjener gode penger på dette, og det virker som om han ikke bryr seg om at det er barn i nabolaget som ikke tør å gå ut, sier Hilde Berentsen.

Begge to presiserer at de ikke vil gå ut med noe angrep på beboerne i pensjonatet.

— Men jeg reagerer på at han som prest driver kynisk utleie på denne måten, uten hensyn til bomiljøet, sier Berentsen.

Nabo Odd Lygren mener Sommerseth har ført dem bak lyset.

— Han sa han skulle drive et kristent studenthjem. Han har aldri informert oss om hvem som faktisk flyttet inn der.