— Ikke bruk opp alle pengene dine. Spar litt av alt du tjener. Så vil rentene gjøre jobben for deg.

Dette rådet lærte USAs president Barack Obama av sin bestemor, og det var også rådet han videreformidlet til det amerikanske folk, da han møtte pressen til en noe annerledes prat om sin egen personlige økonomi denne uken.

  • Men det er ikke alltid jeg har klart å følge rådet selv, innrømmen presidenten, ifølge CNN.

Les også:

Nedbetalte gjeld

Obama delte åpenhjertig om hvordan han og kona Michelle hadde arbeidet seg ut av egen gjeld. Begge er utdannet ved Harvard Universitet, rangert som verdens beste og et av verdens dyreste utdanningsinstitusjoner.

Da de var ferdig med sine studier i 1991, hadde de en samlet gjeld på 125.000 dollar, noe som tilsvarer 687.500 kroner. I tillegg tok de opp lån for å kjøpe en bolig til 180.000 dollar, eller 990.000 kroner.

Det tok ekteparet ti år å nedbetale studiegjelden alene, ifølge kanalen.

Tjener på boksalg

Som president tjener Barack Obama 400.000 dollar, noe som tilsvarer 2,1 millioner kroner. Han tjener imidlertid enda mer på salg av bøkene sine.

Presidenten understreket at han har stor forståelse for de mange store utgiftene som mennesker som starter egen familie.

  • Når du har studielån, kjøper ditt første hjem, sparer til barnas utdannelse og kanskje må bistå foreldre som blir pensjoner, det blir jo et firedobbelt økonomisk tilbakeslag, sa Obama.

Enorm nasjonal gjeld

USA er svært nedsyltet i statlig gjeld. I mai nådde myndighetene gjeldstaket som er satt av Kongressen, på 14.294 milliarder dollar.

Ifølge finansdepartementet er det nødvendig med en heving av gjeldstaket på 2.000 milliarder dollar for å dekke USAs behov for lånte midler fram til valget i november 2012.

Obama kommenterte landets økonomiske situasjon ved å understreke forskjellen på forbrukslån og investeringslån.

  • Hvis vi låner til ting vi ikke trenger, har vi et problem, sa han.

Å låne penger til «gode investeringer» som skoler, ren energi og infrastruktur er helt greit for presidenten, som har bedt Kongressen heve gjeldstaket.

  • Det er forskjell på å bruke penger på ting som på sikt vil øke velstanden din og gjøre deg mer konkurransedyktig, og bruke penger på som du har lyst på, men som ikke egentlig forbedrer livet ditt på sikt. Og det er den forskjellen vi som land må kjenne til, sa Obama.