Programvaren skal spore opp personer som distribuerer musikk illegalt. The International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) står bak initiativet. Organisasjonen gjennomfører allerede manuelle søk etter musikkpirater, og sladrer til politiet.

— Vi går etter de som driver en utstrakt filutveksling og vil ha dem for retten, sier IFPIs kommunikasjonsdirektør, Adrian Strain.

IFPI vil ikke gi detaljer om programvaren eller når den skal tas i bruk. Eksperter på personvern fordømmer imidlertid bruken av slik programvare, skriver ZDNet.

På fredag ble det kjent at IFPI-Belgia tyster til politiet om Napster-brukere i håp om at brukerne blir siktet for brudd på lovene om opphavsrettighet. Belgisk politi skal ha utført razziaer mot mistenkte siden desember 2000.

— Vi har sporingsteknologi som kan overvåke tusenvis av brukere, truet direktør for IFPI-Belgia, Marcel Heymans, ifølge Ananova.

EU-parlamentet vedtok onsdag strengere lover for beskyttelse av opphavsrettigheter. Vedtaket kom få dager etter 9th U.S. Circuit Court of Appeals besluttet at Napster må sjekke at filutvekslingen som foregår på tjenesten ikke bryter med åndsverksloven.

EUs lovgivning får ikke praktiske følger før de nasjonale parlamentene gir sin tilslutning. Denne prosessen tar inntil 18 måneder.

Napster er skrekkvisjonen musikkindustrien truer med på jakt etter strengere regler for hvordan musikk skal selges og distribueres på nett. IFPI sier de ikke har problemer med nedlasting av musikk til privat bruk, men hevder at når musikken kan spres til store mengder av bekjente bør lovens lange arm ta grep.(Origo)