I 1995, etter å ha tegnet for humorbladet Pyton i ni år, startet Frode Øverli (42)(bildet) opp serien A-laget. Serien handlet om tre fotballsupportere, og to av disse utviklet seg raskt til å bli karakterene Pondus og Jokke – som vi i dag kjenner som hovedpersonene i tegneserien Pondus.

Det viste seg i ettertid å være et klokt karrierevalg. Siden den gang har Øverli nemlig tjent penger på fotball— og AC/DC-fanatikeren Pondus og hans omgangskrets. Mye penger.

Same old story

— Det er den samme, hyggelige historien som det har vært tidligere, sier en ferierende tegneserieagent Håkon Strand da BT vil snakke om året som gikk.

Mer vil ikke Strand si, siden han har snakket med pressen om tidligere regnskapsår.

— Det er ikke så mye nytt å si.

Strand er Øverlis kompanjong i Strand & Øverli ANS, selskapet som ifølge årsberetningen jobber «for å utbre Pondus, Rutetid og Riskhospitalet i massemedier i Norge og utlandet».

— Dette har vi gjort med suksess også i 2010, står det nøkternt i årsberetningen.

Suksessen ga inntekter på 19,9 millioner kroner i fjor. Det førte til et resultat før skatt på hele 19,7 millioner kroner.

— Det er jo grenser for hvor mye noen penner og papir kan koste, sa Frode Øverli til VG Nett i fjor.

Millionutbytter

De siste fire årene har Strand & Øverli ANS hatt et samlet resultat før skatt på 71,8 millioner kroner.

19,1 millioner kroner ble tatt ut som utbytte fra selskapet i fjor. Pengene gikk til Øverli og Strands respektive holdingselskaper – som også går meget godt.

Frode Øverlis selskap, Øverli Holding AS, endte med et resultat før skatt på 12,3 millioner kroner i 2010. Av dette tok Øverli ut 6,8 millioner kroner i utbytte, i tillegg til lønnen på 1,8 millioner kroner.

Siden holdingselskapet ble etablert i juli 2006 har Øverli tatt ut 13,8 millioner kroner i utbytte. Likevel har selskapet bygget opp en egenkapital på over 29,4 millioner kroner på disse årene.

Det har ikke lyktes å få en kommentar fra Frode Øverli.

STRIPEKONGEN: Frode Øverli.