Det er i hvert fall politiets oppfatning.

Tre litauiske menn sitter fengslet i saken, som fra politiets ståsted dreier seg om svært omfattende tyverier fra Fretex— og UFF-konteinere over store deler av Sør-Norge.

- Fem semitrailere sendt ut

Baserte på blant annet avhør av vitner, mener politiet at hele fem semitrailere fullastet med stjålne klær er sendt ut av landet - til Litauen.

I tillegg kommer minst én full varebil.

— Gjennom vår etterforskning mener vi å kunne bevise at de siktede har holdt på cirka et halvt års tid, fra senvinteren til sommeren. Klærne mener vi er blitt solgt videre gjennom butikker i Litauen, sier Kjell Idar Vangberg, etterforskningsleder ved Nordhordland lensmannskontor, til bt.no.

GPS-felle

Saken startet midt i juli i år, da politiet beslagla store mengder klær i en lagerbygning i Manger i Nordhordland.

Beslaget kom i stand ved at politiet plasserte en GPS-sporingsenhet i et klesplagg, for å se hvor plagget tok veien.

Saken dreier seg etter vår oppfatning om klestyverier fra minst fire ulike politidistrikt

Kjell Idar Vangberg, etterforskningsleder

Ifølge Bergensavisen ble GPS-fellen satt opp fordi det hadde vært omfattende tyverier fra Fretex’ konteinere i bergensområdet.

Ved denne anledningen ble ingen pågrepet, men en litauisk mann (33) ble avhørt. Han regnes nå av politiet som hovedmistenkt i saken.

Spanet og arresterte

— Men tyveriene bare fortsatte. Derfor bestemte vi oss for å starte spaning. Da kom vi over store mengder nye klær. Blant annet i en varebil - og i en kjeller i huset som de tre siktede bodde i på Manger, forteller Vangberg.

Min klient hevder at de har samlet inn klær på lovlig vis

Gisle Didriksen, forsvarer for 33-åringen

Dette siste beslaget ble gjort den 27. juli, og samtidig gikk politiet til pågripelse av tre litauiske menn.

To av dem er 20 år. Den tredje er synonym med 33-åringen som ble avhørt etter det første beslaget.

De siktede mennene har i avhør nektet straffskyld. Ifølge Vangberg viser de blant annet til at det er snakk om lovlig innsamling av klær, ved at det er levert ut lapper der folk oppfordres til å sette ut klær.

— De hevder også at de klærne de ikke har hatt bruk for, har blitt levert tilbake i innsamlingskonteinere for klær. Altså har de bare vært snille, sier Vangberg om avhørene av de siktede.

Men politiet mener at litauerne har gjort det stikk motsatte: At de har forsynt seg grovt av nettopp slike kleskonteinere.

Har sjekket navn på klær

— Vi har gått gjennom deler av beslagene vi har gjort. På en del av klærne er det navn. De vi har kontaktet forteller, uten unntak, at dette er klær de har levert til Fretex- og UFF-konteinere, sier Vangberg.

- Vet dere at klærne ikke kan stamme fra lovlig innsamling?

Det er kommet varebiler fra Østlandet til Manger med klær

Kjell Idar Vangberg

— Det er nok tilfelle at de har levert ut lapper i postkasser. Men med den mengden klær det her er snakk om, mener vi den absolutte størstedelen må dreie seg om stjålne klær fra kleskonteinere. Uten tvil.

- Tyverier fra minst fire distrikt

Konteinere som politiet har klart å knytte stjålne klær til, har vært plassert fra Nordhordland i nord til Stavanger i sør. Deler av beslagene er også sporet til konteinere i Oslo-området.

— Saken dreier seg etter vår oppfatning om klestyverier fra minst fire ulike politidistrikt, sier Vangberg.

- Svinn på opptil 80 tonn

Kontakt politiet har hatt med både Fretex og UFF, viser ifølge etterforskningslederen at begge organisasjonene har hatt uventet svinn i millionklassen fra sine kleskonteinere.

Nordhordland kan ha vært en base for hele virksomheten

Kjell Idar Vangberg

— Fretex nevnte for oss at de hadde et estimert, uventet svinn fra sine konteinere i Bergen og omegn på mellom 50 og 80 tonn klær siste halvår, sier Vangberg.

Spesialgruppe koblet inn

Nordhordland-politiet etterforsker nå saken i samarbeid med Hordaland politidistrikts spesialgruppe for mobile vinningskriminelle, MVK.

En del av etterforskningen dreier seg om å finne ut hvordan de påståtte klestyveriene har vært organisert.

— Nordhordland kan ha vært en base for hele virksomheten. Etterforskningen viser i hvert fall at det er kommet varebiler fra Østlandet til Manger med klær, og at disse klærne så er blitt fraktet videre til Litauen.

— Jeg vet ikke om det har vært noen utvikling i saken i det siste. Jeg har ingen annen kommentar enn at min klient hevder at de har samlet inn klær på lovlig vis, i Hordaland og Rogaland, sier advokat Gisle Didriksen, forsvarer den hovedmistenkte 33-åringen.

FULL: Politiet kom også over en varebil fullastet med klær.
POLITIET