I fjor søkte nær fire ganger så mange om erstatning etter plastisk og kosmetisk kirurgi, som året før.

Skjemmende arrdannelser, smerter, nerveskader og psykiske problemer er bare noen av plagene det blir søkt erstatning for.

I 2010 behandlet norsk pasientskadeerstatning 17 erstatningssaker. I fjor lå tallet på hele 66 slike saker. 41 av dem som søkte om erstatning fikk medhold.

— Bransjen forteller om flere og flere behandlinger, og klagene øker i takt med dette, sier Torill Svoldal Stæhr, kommunikasjonsrådgiver i pasienterstatningen.

Hadde flere vært klar over hva som kan skje, tror jeg nok noen hadde latt være å operere seg. Torill Svoldal Stæhr i pasienterstatningen

Hun tror mange pasienter får for lite informasjon om risikoene ved å utføre denne typen kirurgi.

— Hadde flere vært klar over hva som kan skje, tror jeg nok noen hadde latt være å operere seg, sier hun.

Forskeren:

Mange komplikasjoner

Jeanette Helen Bohnhorst arbeider som modell og makeup-artist. Hun forteller at hun tok brystimplantat som 21-åring i etterkant av et stort vekttap på grunn av høyt stoffskifte.

Hun er ikke overrasket over antall klager, og kjenner flere som sliter med plager som følge av plastiske operasjoner. Derfor ønsker hun å advare andre jenter mot å ta denne typen operasjoner.

— Jenter som eksempelvis har normal bryststørrelse, er særlig de som tar dårlige avgjørelser. De legger inn for mye silikon og får mange helseproblemer. De legger seg ofte under kniven igjen og igjen i håp om at det neste gang skal bli perfekt. Dessverre blir det sjelden slik. Jeg kjenner flere som har ødelagt brystene sine på den måten. Til slutt ser brystene ut som vrengte innerlommer, sier hun.

Forhaster seg

Selv betegner hun seg som heldig, men forteller at hun aldri kan være sikker på at hun ikke vil få problemer senere.

— Selv om min operasjon var vellykket og jeg har vært heldig til nå, kan det forandre seg. Det finnes komplikasjoner som kan forekomme mange år etter vellykket operasjon. Man kan få innkapsling, protesen kan sprekke eller bli ødelagt ved en ulykke, sier hun.

Hun tror mange klager kommer som følge av at mange tar forhastede beslutninger om å operere seg.

— Folk bestemmer seg gjerne raskt og velger kanskje den billigste de finner. Man bør tenke seg godt om og ikke ta forhastede beslutninger når man ønsker å operere. Hvis ikke kan du ende opp med et dårlig resultat og angre bittert. Dette er nok grunnen til at mange klager også, sier hun.

Klager på utseende

Stæhr i pasienterstatningen forteller at flere av dem som søker erstatning klager på det estetiske arbeidet, og ikke på en faktisk skade.

— Det blir mer som en reklamasjon. De hadde kanskje en forestilling om hvor bra det skulle se ut etter operasjonen, men så ble det ikke helt slik de hadde tenkt, sier hun.

Flest klager er det på brystkirurgi, nesekirurgi, bukplastikk og kjemisk behandling av rynker.

Bjørn Rosenberg, overlege ved Fana medisinske senter, synes tallet på antall erstatningssaker er for høyt.

— Jeg skulle ønske tallet var lavere, og det er noe vi må jobbe for at det blir. Likevel er det slik at det kan oppstå misforståelser, og en pluss en er ikke alltid to i denne bransjen. Det kan oppstå blødninger og infeksjoner, og man kan ikke alltid se det ferdige resultatet før det har gått et års tid, sier han.

Gir skriftlig informasjon

Han utfører plastiske operasjoner daglig, og forteller at han er opptatt av å gi pasientene sine et realistisk bilde av resultatet.

— Det er viktig at forventningene står i stil med det vi kan levere. Vi prøver å sile ut dem som ikke har realistiske forventninger til hva vi kan hjelpe dem med, og prøver å se på hvor det er muligheter for å lage et godt resultat, sier Rosenberg.

Ikke tukle med kroppen din, hvis ikke du ser det strengt nødvendig Jeanette Helen Bohnhorst

— Hvis det kommer inn en ung jente med et helt normalt utseende, fraråder dere personen å operere?

— Alle må få velge hvordan de skal se ut, sier han.

Han forteller at de prøver å gi informasjon til pasientene om alle risikoene ved en operasjon, både muntlig og skriftlig.

— Da vet vi at pasienten får god informasjon om inngrep og mulige komplikasjoner, og kan vurdere dette selv, sier overlege Rosenberg.

Modell Bohnhorst mener likevel at ingenting er penere enn en naturlig jente.

— Ikke tukle med kroppen din, hvis ikke du ser det strengt nødvendig, er hennes anbefaling.