Se video øverst i saken

— Ole Rasmus fikk beskjed om at han skulle dø om fire måneder. Da satte vi oss ned og snakket om hvordan neste generasjon kunne drive virksomheten videre, sier broren Helge Møgster (59).

Virksomheten er samlet i familieselskapet Laco AS i Austevoll, med 10.000 ansatte over hele verden. Familieselskapet hadde i fjor en omsetning på nesten 20 milliarder kroner og en bokført egenkapital som har passert 17 milliarder.

- Fikk gjort opp alt

— Ingen kunne gjøre Ole Rasmus frisk igjen, og legene sa han kom til å dø før jul, men han døde ikke før i slutten av februar.

Helge Møgster beskriver disse månedene som svært vonde, men samtidig også gode.

— Vi hadde jobbet sammen svært tett, og hadde ikke alltid hvert enige i alt. Men i denne tiden fikk vi snakket gjennom det uavklarte som plaget oss, og fikk gjort opp alle ting. Og det var veldig godt opp i alt det vonde.

Dødsfallet ble dermed starten på et generasjonsskifte.

— Det er en prosess vi tenker mye på og snakker om ofte, sier Helge Møgster.

PÅ VEI: En ny generasjon er på vei inn i Møgster'nes store forretningsimperium på Storebø. Pappa Helge Møgster (i midten) er fortsatt største eier og styreleder i familie- og holdingselskapet Laco, som kontrollerer fire store børsnoterte selskaper. Datteren Karoline Møgster er styremedlem i Laco og jobber som advokat for holdingselskapet. Sønnen Arne Møgster er konsernsjef i Austevoll Seafood.
TOR HØVIK

Styrer fire børsselskaper

Selv har han overført halvparten av sine aksjer i Laco til sine fire barn, og sitter dermed igjen med 20 prosent i holdingselskapet. Like mye har enken etter Ole Rasmus, June Drønen Møgster (54) og datteren fra hans første ekteskap, Lill Maren Møgster (28). Disse tre er nå de største aksjonærene med 20 prosent hver i et Laco, som igjen kontrollerer fire store børsnoterte selskaper som driver med offshore eller fisk. (De fire er; DOF, Austevoll Seafood, Lerøy Seafood Group og Norway Pelagic.)

Både June Drønen Møgster og Lill Maren Møgster sitter nå i styret i Laco. Lill Maren lovet i farens begravelse å hjelpe til med å føre videre verdiene han skapte, og hun jobber nå i Lerøy Seafood Group.

Enig om å velge de beste

— Men ingen i familien vil favoriseres til noen lederoppgave i noen av selskapene våre. Skal vi vinne krigen der ute, er vi nødt til å plukke de beste lederne, og da kan det ikke være noen automatikk i at familien skal ha slike oppgaver. Vi må skille mellom det å drive og det å eie, sier Helge Møgster.

Dette var de to brødrene helt enige om da de for tre år siden la planen for neste generasjon.

Begge ønsket å holde virksomhetene samlet gjennom familieselskapet Laco, og fortsette å styre det hele fra Austevoll.

— Med en ny generasjon og flere aksjonærer, blir det enda viktigere å sikre de beste folkene til å lede selskapene videre, sier Helge Møgster.

Bare en er toppsjef

Han er styreleder i Laco. Hans fire voksne barn har samlet arvet 20 prosent av familieselskapet. Det betyr fem prosent på hver av Helge Møgsters barn. Alle har de høyere utdanning, og tre av dem jobber i virksomheten. Yngstemann, Christian Møgster (22) studerer ved NTNU i Trondheim.

Broren Arne Møgster (36) er den eneste i den nye generasjonen som så langt har sluppet gjennom nåløyet og blitt toppsjef i et Møgster-selskap. Det er ikke farens fortjeneste.— Det var min onkel Ole Rasmus som ringte meg en kveld for seks år siden og spurte om jeg kunne tenkte meg å overta som konsernsjef i Austevoll Seafood. Jeg fikk lov til å tenke meg om til neste dag, sier Arne Møgster. Han hadde da hatt ansvar for DOF sin store offshoreaktiviteten i Brasil, gjennom underselskapet Norskan.

Vanskelig å lære oss

Faren forklarer valget av sønnen som ny toppsjef for fiskerivirksomheten med at han tross alt er havstril.

— Jeg tror det ville blitt vanskelig for en person fra Oslo eller Bergen å komme ut hit og skulle lære Ole Rasmus og meg noe om fisk. Jeg er redd vedkommende ville reist fort til by'n igjen, sier far Helge.

Har eget nettverk

Flere av de mest velstående eierfamiliene i Bergen har sendt sine arvinger på samlinger i eksklusive europeiske nettverk, som skal forberede dem på å overta familiebedriften. Verken Arne eller hans søsken har vært med i slike nettverk.

— Alle austevollinger har vel et slags lokalt familie nettverk, der regelen er at man starter å jobbe når man er konfirmert. I praksis betyr det å komme seg på havet. Her må man tidlig ta ansvar. Men det betyr også at mange slipper til som skippere allerede når de er tidlig i 20-årene, sier Arne Møgster, som selv kan vise til halvannet års fartstid.

mokster6x.jpg
Tor Høvik
KOMMANDOSENTRALEN: Herfra styres milliardimperiet.
Tor Høvik

Forvokst rekkehus

Laco, DOF og Austevoll Seafood styres fra det såkalte Alfabygget på Storebø. Et navn bygget har fått etter notbøteriet til Alf Møgster, faren som lånte Helge og Ole Rasmus penger til å komme i gang. Bygget minner om en litt forvokst kjede av rekkehus, hvor det spikres opp en ny enhet etter hvert som imperiet vokser. I Austevoll kaster man ikke bort penger på stas og fjas.

— Er løpergutt

- Hva er din aller viktigste oppgave i det store Laco-systemet nå da, Helge Møgster?

— Min viktigste oppgave er å sørge for at vi hele tiden har de beste folkene i lederroller og nøkkelposisjoner. Selv er jeg en løpergutt i systemet, som prøver å jobbe der det er kjekt å være, sier han.

Sønnen ser på faren, smiler og rister på hodet.

— Han gir ingen av oss den store friheten, og kjører oss knallhardt. Men han er rettferdig. Det skal han ha, sier Arne.

Aase og Singelstad

- Hvem har vært dine tetteste samtalepartnere i forretningslivet etter at Ole Rasmus ble borte?

— Det er Mons Aase og Helge Singelstad, kommer det kjapt fra Helge Møgster.

Mons Aase har lenge vært konsernsjef i DOF, mens Helge Singelstad var finansdirektør i Lerøy inntil Helge Møgster «oppdaget talentet» og gjorde Singelstad til sjef for familieselskapet Laco.

— Da han var i ferd med å slutte i Lerøy, skjønte jeg at en slik mann kan ikke gå løs, sier sjefen hans nå i ettertid.

- Kan ikke unngå å treffes

— Er det bare forretningene som binder storfamilien sammen, eller er dere også mye sammen på fritiden?

— Vi som er eiere prøver også å gjøre en del sosiale ting sammen. Vi bor på en øy, og da er det ikke til å unngå at vi treffes en del, sier Helge Møgster.

Hvem eier og gjør hva

Også hans to døtre har nå sentrale stillinger i familiens butikk. Eldstedatteren Marianne Møgster (38) er utdannet sykepleier, og tok senere siviløkonomutdanning ved NHH. Hun jobber nå som finansdirektør i DOF Subsea.

Den andre datteren, Karoline Møgster (32), er jurist og jobber som advokat for familieselskapet Laco, hvor hun også sitter i styret. Ved siden av jobben tar hun revisorutdanning ved NHH.