— Det er veldig irriterende, sier Bjarte Birkeland, daglig leder i Solheim kjøtt.

I lengre tid har det vært nesten sammenhengende gravearbeid utenfor lokalene til bedriften hans i Solheimsgaten i Bergen.

For under en måned siden ble asfalten på fortauet fjernet for å grave ned internettfiberkabler for Telenor. Under en uke etter at arbeidet var ferdig og fortauet asfaltert på ny, ble den nye asfalten fjernet. Denne gang var det firmaet Infiber som skulle legge ned sine fibernettkabler. Det arbeidet foregår fortsatt.

— Hva er vitsen? Det forrige firmaet jobbet i flere uker, og etterpå var fortauet veldig fint. Så kommer et nytt firma like senere og fjerner asfalten. Det er veldig rart og det er upraktisk for oss, sier Solheim.

- Veldig uheldig

Han sier blant annet at asfaltarbeidet gjør det vanskeligere å få varer inn i butikken. BT har også fått meldinger om beboere i Solheimsgaten som sliter med å sove på grunn av arbeidet på fortauet.

— Det gjøres nemlig om natten, når det er mindre trafikk.

Ingeniør Otto Fjæren i Bergen kommune forklarer at dette skjer på grunn av et hull i regelverket.

— Det er veldig uheldig at det er sånn. Det skjer fordi det er forskjellige byggherrer som har sendt hver sin søknad om å grave i fortauet. Så derfor gjennomføres gravearbeidene hver som seg, sier Fjæren.

- Hvorfor kunne ikke dette vært samordnet slik at de to leverandørene la ned kablene sine samtidig og man slapp å grave opp asfalten en gang til?

— Det er et veldig godt spørsmål. Det er en del ting i regelverket som må forbedres her. Det er litt ufullstendig på dette punktet, sier ingeniøren.

- Forskjellige systemer

Han viser til gravereglene til Bergen kommune fra 2003. De inneholder tekniske og administrative bestemmelser om graving i Bergen, men det står lite som regulerer denne typen situasjoner.

— Det er forskjellige systemer og fri konkurranse på markedet. Samtidig blir det stadig flere bedrifter som ber om sånne utgravinger på grunn av ny teknologi. I dette tilfellet var det snakk om firmaer som ønsker å legge ned nye internettkabler for å få høyere hastighet, sier Fjæren.

LITE PENT: Birkeland var fornøyd med hvordan det så ut etter siste nedgraving i Solheimsgaten. Han er mer skeptisk til hvordan det ser ut nå.
SILJE KATRINE ROBINSON
HULLETE: Det har blitt en lang stripe av grus i fortauet etter siste gravearbeid i Solheimsgaten.
SILJE KATRINE ROBINSON