Det norske konkurransetilsynet godkjente i dag Orklas oppkjøp av Rieber & Søn. Avtalen med Rieber-familien skal gjøres endelig i løpet av en uke, skriver Orkla i en børsmelding. Deretter starter arbeidet med å føye det tradisjonsrike bergenskonsernet til Orkla-familien.

— I Norge skal Rieber & Søn Norgeslås sammen med Stabburet. Vi ønsker å skape ett matvareselskap for det norske markedet. I Danmark skal Rieber-selskapene slås sammen med Beauvais Foods, mens i Sverige skal Rieber-eide Frödinge integreres med det sammenslåtte selskapet av Abba og Procordia, sier konserndirektør Håkon Mageli i Orkla.

Ut av Bergen

Hovedkontoret til Rieber i Nøstegaten vil bli lagt ned, og alle konsernfunksjoner slås sammen med Orkla-administrasjonen i Oslo. Hvor mange årsverk som blir rammet har Orkla ennå ikke tall på.

— Fabrikken i Arna vil inngå som en svært viktig del av det nye norske matselskapet, mens hovedkontoret til Rieber & Søn ikke videreføres som et selvstendig kontor. Konsernfunksjonene vil bli integrerte med tilsvarende funksjoner i Orkla. Vi har ennå ikke konkrete tall på hvor mange årsverk dette vil berøre, sier Mageli.

— Kan dere si noe mer med hensyn til funksjoner som produktutvikling knyttet til Toro-fabrikken?

— Nei, det er for tidlig. I disse månedene som vi har ventet på godkjennelse fra Konkurransetilsynet har vi brukt tid på planlegging og forberedelser. Nå starter prosessen med å designe og bemanne en ny organisasjon. Vi skal blant annet gjennom flere drøftelsesmøter med de tillitsvalgte.

2,5 milliarder

Det var i august i fjor at Rieber-familien besluttet å selge til erkefienden Orkla. De hadde i lengre tid arbeidet med en plan som skulle sikre videre utvikling sammen med en partner, men der Rieber & Søn fortsatte som et selvstendig selskap. Men den nye Orkla-sjefen Åge Korsvold og storeier Stein Erik Hagen la i fjor sommer et tilbud på bordet som ble for fristende. Fritz Thorkil Rieber, hans to søsken Ulf og Marianne og far Bjarne sitter igjen med 2,5 milliarder kroner netto når gjelden er betalt etter salget til Orkla.

Lang ventetid

I Rieber-administrasjonen er det mest lettelse over at Konkurransetilsynet er ferdige med sin behandling.

— Jeg tror folk er veldig glade for å få en avklaring. Det har vært en ni måneders prosess som har tæret på kreftene og tatt fokus bort fra andre viktige oppgaver. Jeg er imponert over hvordan organisasjonen har taklet det, sier konsernsjef Frank Mohn i Rieber & Søn ASA.

— Selv om det nå er definitivt klart at Rieber & Søn-epoken er over i løpet av det neste halvåret?

— Etter at denne prosessen er ferdig er det klart at Rieber & Søn opphører som selvstendig selskap. Samtidig mener jeg vi ikke kunne fått en ny eier som er bedre enn Orkla, og jeg er tilfreds med at aksjonærenes verdier trygges med godkjennelsen av oppkjøpet, sier Frank Mohn.

4-6 måneder

I løpet av den nærmeste måneden skal Rieber & Søn tas av børs. Samtidig som arbeidet med å slå sammen virksomhetene pågår. Om 4-6 måneder regner Orkla med å være oppe å gå med ny organisering.

— Inntil videre vil selskapene drives videre slik som nå, sier Håkon Mageli. - Blir navnet på det nye selskapet Stabburet?

— Det er ikke besluttet. Det som er sikkert er at vi skal ha et matselskap i Norge.

- Blandede følelser

Det var med blandede følelser at Rieber-familien sa ja til å selge familiekonsernet til Orkla i fjor. Følelsene er akkurat de samme i dag, forteller Fritz Rieber.

— Men vi mener dette er en viktig industrilell løsning for norsk næringsliv, sier Rieber.