— Seychellene uttrykker vilje til å rettsforfølge flere pirater og er i ferd med å inngå samarbeidsavtaler med myndighetene i Somalia. De avtalemessige rammene er i stor grad på plass, men mulighetene til å overføre fanger fra Somalia vil være avgjørende, sier statssekretær i UD, Erik Lahnstein.

Norge betaler I 2010 mottok somaliske sjørøvere 1,4 milliarder kroner i løsepenger. Risikoen de tar er minimal sammenlignet med utbyttet: Ni av ti pirater som blir tatt på fersk gjerning blir umiddelbart sluppet fri. Hovedproblemet er at det ikke er noe sted å overlevere dem.

Derfor har statssekretærene i UD, Erik Lahnstein og Espen Barth Eide vært på rundreise i den piratrammede regionen for å for å drøfte rettsforfølgelse av somaliske pirater. Lahnstein er nettopp kommet hjem fra Seychellene, mens Barth Eide drar videre til Kenya i dag.

— Norge er interessert i å være med på å finansiere fengselsbygging i Somalia og andre steder, og vi bidrar til dette gjennom FNs antisjørøverarbeid, sier Lahnstein.

Ti prosent pirater En årsak til at Seychellene er et naturlig mål, er at landet har erfaring med rettsforfølgning av pirater. Ifølge Lahnstein er omlag ti prosent av de som sitter i fengsel her, pirater som er pågrepet utenfor Somalia.

— Vi har hatt god dialog med myndighetene i regionen og er i ferd med å samordne innsatsen for å bekjempe piratvirksomhet mer effektivt. Først når piratene straffeforfølges, oppnår vi en avskrekkende effekt. Men det er viktig å sikre at piratene overlates til et rettsvesen som respekterer grunnleggende menneskerettigheter, sier Lahnstein.