Han fremstår som svensk i TV-intervjuene, men når en nordmann ringer, legger han om til kav bergensk.

— Ja, det stemmer, det. Jeg skifter litt. Jeg snakker norsk med min bror og min mor, som er bergenser. Jeg bodde i Bergen syv-åtte år i barndommen, sier Peter Sunde (30) til bt.no.

Sunde har de siste årene opptrådt som pressetalsmannen til The Pirate Bay.

— Jeg har ikke vært i Bergen på noen år, men ser på den som hjembyen min, sier han.

Gikk på Nordnes skole

Sunde flyttet til Bergen med sin mor og bror da han var rundt åtte-ni år, etter at foreldrene ble skilt. De bodde på Holbergsallmenningen på Nordnes frem til han var i 15-årsalderen.

Peter og broren gikk på Nordnes skole. Allerede på denne tiden var han svært interessert i datamaskiner og programmering, ifølge et lengre intervju i Sydvenskan.

— Jeg har ikke kontakt med så veldig mange i Bergen lenger, men jeg har noen venner der - og selvsagt familien, sier han.

16. februar begynte rettssaken mot de fire personene som aktoratet mener står bak The Pirate Bay, et av verdens største fildelingsnettsteder. Og med det kom Peter Sunde for alvor i medienes søkelys.

- Hvordan ble du pressetalsmannen?

— Det bare ble sånn. De andre hadde ikke lyst, og syntes det var slitsomt å snakke med mediene. Jeg mener det er viktig å få frem vårt syn, sier han.

- Hvorfor er denne saken viktig?

— Den dreier seg om mye mer enn The Pirate Bay. Den dreier seg om internett, om det er ulovlig å lenke til noe man ikke er helt sikker på hva er - det er internett som idé som blir angrepet, sier Sunde.

- Det vi gjør er lov

I mai 2006 foretok svenske myndigheter en razzia mot lokalet med nettstedets servere. Våren 2007 ble det bestemt at saken skulle forfølges rettslig, men først i januar 2008 ble de fire personene som nå sitter på tiltalebenken tiltalt.

Les også: - Ser på nedlasting som lek

Sunde tror ikke de vil bli dømt.

— Det finnes støtte i loven for det vi gjør, og det finnes flere eksempler på dommer fra svensk Høyesterett som sier at lignende ting er lovlig. Våre jurister har undersøkt dette og flere ganger kommet frem til at det vi gjør er lov.

- Men det er ikke tvil om mange av brukerne deres faktisk deler materiale som er beskyttet av opphavsretten?

— Noen gjør selvsagt det, men de fleste gjør det ikke. Det er et typisk rykte som er spredd av antipiratene, sier Sunde.

- Ser du ikke noe betenkelig med å legge til rette for andres ulovlige aktiviteter?

— Det er et spørsmål du kan spørre i alle bransjer. Er det feil å drive Posten når det betyr at folk kan sende narkotika i den? Er det i orden å selge biler selv om folk kjører for fort og i fylla? Det beste hadde selvsagt vært om ingen delte noe opphavsrettsbeskyttet materiale i det hele tatt. Det er ikke slik at vi vil at alt skal være gratis, sier han.

Får støtte fra flere hold

I desember 2007 ble DVD-utgaven av Varg Veum-filmen «Bitre blomster» lagt ut på The Pirate Bay før den kom på leiemarkedet. Knappe to måneder senere skjedde det samme med film nummer to i serien.

Gjengen bak The Pirate Bay mener at loven om opphavsrett er gammeldags og ikke tilpasset den teknologiske utviklingen.

— Faktisk står den i veien for utviklingen. Den prøver å låse oss fast i noe som har vært. Brukere som vil dele ting blir stemplet som kriminelle, når forskning viser at fildeling gjør at bransjen tjener mer penger - folk blir mer interessert i og bruker mer penger på for eksempel musikk og film, sier han.

Les kronikken: Opphavsrett på nett

Og fildelerne får direkte og indirekte støtte fra ulike hold.

  • I fjor la den svenske artisten Timbuktu selv ut sin nye singel for nedlasting på nettopp The Pirate Bay.
  • I fjor vurderte Metallica - som i sin tid saksøkte fildelingstjenesten Napster - å gjøre det samme.
  • Svenskene har et politisk parti - Piratpartiet - som står for mye av det samme. Det fikk 50.000 stemmer ved siste valg til Riksdagen.
  • En NTNU-forsker sa til bt.no i går at The Pirate Bay ikke er en illegal tjeneste, men at det derimot er Telenor og Telia som bør være det egentlig målet i rettssaken.

(Saken fortsetter under videoen)

Selv om de skulle vinne frem, tror ikke Sunde at det slutter der.

— Bransjen går mot sin egen fremtid. Dessverre tror jeg ikke de skjønner at de tar feil. De må nok tape mye mer enn bare denne saken før de skjønner at det er de som må forandre seg, sier Sunde.

- Mye på spill

The Pirate Bay ble startet av organisasjonen Piratbyrån i 2003, og det var slik Nordnes-gutten, som da hadde flyttet tilbake til Sverige, kom inn i bildet. Han ble kjent med gjengen der, og etter hvert selv aktiv i organisasjonen.

— Jeg er fortsatt med der, det betyr mer for meg enn The Pirate Bay. Men The Pirate Bay har fått en slags ikonstatus, sier Sunde, som kan fortelle at en rekke journalister - deriblant fra BBC og Wired - er på plass for å bloggen live fra rettssaken.

Peter Sunde skriver for øvrig også om rettssaken på bloggen sin.

Tirsdag ble det overraskende kjent at aktor i saken, Håkan Roswall, ville endre tiltalen i saken. De tiltalte mener dette skyldes at aktoratet har misforstått teknologien, og har dette som en halv seier.

— Det viser at tiltalen han har bygget opp i to og et halvt til tre år ikke holder.

Rettssaken varer i ti dager til.

— Det er viktig at dette skaper debatt og diskusjon. Selv om det står mye på spill for oss personlig, er det også prinsipielt viktig for oss å bevise at vi har rett, sier Sunde.

Les flere teknologinyheter her

Støtter du fildelernes kamp? Diskuter saken her.

AP/Scanpix
SCANPIX
SCANPIX