En uke etter brannen i Gudvangatunnelen, er det fortsatt uklart når tunnelen vil bli åpnet igjen.

Tunnelstengingen er ikke bare til ulempe for reisende mellom Østlandet og Vestlandet. Reiselivsnæringen i området rundt får nå merke konsekvensene av at turister ikke kommer seg gjennom fjellet mellom Gudvangen og Flåm.

— Det er fullstendig kaos, vi har avbestillinger i hytt og vær. I tillegg bruker vi halve dagen på å hjelpe gjester med å komme seg ut herfra, sier direktør Olav Hylland ved Gudvangen Fjordtell.

Mister åtte busser daglig

Cruisebåter må legge om seilingsplanene sine, og mulighetene for utflukter er redusert. Det rammer hoteller og attraksjoner som vanligvis lever godt på cruisepassasjerer fra båter som ligger til kai i Flåm. I tillegg må bussturismen velge alternative veier mellom Østlandet og Vestlandet.

Hylland anslår at hotellet i Gudvangen totalt mister syv-åtte busslaster med lunsjgjester daglig.

— Jeg har ikke turt å regne på totalsummene ennå, men hvis vi beregner 170 kroner per person til lunsj, pluss drikkevarer, og ganger det med femti personer per buss, så blir det fort store summer. I tillegg mister vi salg i suvenirbutikken, og billettsalget til de hvite grottene har stoppet helt opp, sier Hylland.

Tre permittert

Han har nå begynt å permittere ansatte.

— De tre første er allerede ute. Vi må nok permittere fem-seks til sammen. Det er helt forferdelig. Vi skulle egentlig hatt de to beste ukene i sesongen akkurat nå, og så skjer dette, sier han.

Hylland er ikke i tvil: Hadde Gudvangatunnelen ligget på Østlandet, ville den allerede vært åpnet.

— De hadde ikke godtatt noe sånt. Hvis det er sikkerheten de er så bekymret for, burde de jo heller ha ordnet opp i det før det brant, sier Hylland.

Naboen på Gudvangen Camping er enig:

— Jeg synes det er helt forkastelig at de kan bruke så lang tid på å få åpnet en av de viktigste veiene mellom Oslo og Bergen, sier Lene Hagen.

KAFFEPAUSE: Johnny Steensen og Tomas Jaktas ved Gudvangen camping tok en rast midt på E16 denne uken.
Lene Hagen

— Tar resten av sesongen

Også på Stalheim Hotel fortviler direktør Ingrid Tønneberg.

— Den uken tunnelen har vært stengt, har vi mistet 3.500 cruisepassasjerer som skulle spist ulike måltider hos oss. Hvis dette skal foregå en hel måned til, vil hele sesongen være over. Da får vi store tap, sier Tønneberg.

I tillegg til at de mister lunsjgjester fra ulike rundturer, har overnattende gjester også problemer med å nå hotellet.

— De må jo reise rundt halve Norge for å komme seg hit, sier Tønneberg.

- Taper en million

Hun anslår at hotellet allerede har tapt opp mot 400.000 kroner.

Stalheim suvenir (16)_91ceek11b20402fc0km7ffe.jpg
Arne Hofseth

— Blir tunnelen stengt ut måneden, snakker vi fort om en million. Når vi har en omsetning på 22 millioner kroner i året, sier det seg selv at en slik omsetningssvikt får konsekvenser, sier Tønneberg.

Hun har bemannet hotellet for en travel august.

— De fleste har kontrakter som går ut i september, så vi kommer heldigvis ikke til å måtte si opp noen. Bare tanken på å måtte kvitte seg med dyktige medarbeidere på grunn av en brann i en tunnel, er helt uvirkelig, sier hotelldirektøren.

Hun mener det vil være på sin plass å kreve erstatning fra staten.

— Sikkerhetsproblemene i tunnelen har de visst om lenge, uten å gjøre noe. Så staten bør se sitt ansvar her. Turistutfluktene som arrangeres rundt her er rangert som de beste i Norge. Da er det ganske ille at det ikke blir gjort noe med tunnelen, sier Tønneberg.

Vil kreve erstatning

Hun får støtte av direktør Jan Bruse Andersen ved Park Hotel Vossevangen.

— Vegvesenet må ta ansvar her. Hvorfor setter de ikke inn en ferge mellom Flåm og Gudvangen som kan ta med busser, spør han.

Mandag skulle vossehotellet tatt i mot 500 lunsjgjester. Det ble det ikke noe av.

ØNSKER ERSTATNING: Jan Bruse Andersen ved Park Hotel Voss.

— Vi skulle hatt passasjerer fra et cruiseskip som skulle ligge i Flåm. Kapteinen ville ikke legge til i Vik, som var alternativet. Dermed taper vi 200.000 kroner. I forrige uke mistet vi 1600 gjester til lunsj. Hvis dette fortsetter, blir det fort snakk om to-tre millioner kroner i tapt omsetning, sier Andersen.

I likhet med Tønneberg vil han gjerne kreve erstatning fra staten.

— Vi har snakket om det, og tenker å høre med NHO hvilke muligheter vi har, sier han.

NHO vil bistå

Regiondirektør Tom Knudsen i NHO Hordaland synes det er trist å høre om konsekvensene tunnelbrannen får.

— Det er stor trafikk som normalt går forbi, og som nå vil velge andre veier. Det er veldig beklagelig for de av våre medlemmer dette gjelder, sier Tom Knudsen, regiondirektør i NHO Hordaland.

Han lover at medlemmer som ber om hjelp til å søke erstatning skal få den bistand de trenger.

— Vi vil definitivt gå inn i saken og se på hva som er mulig å gjøre, sier Knudsen.

ÅRSAKEN: Brannen i et vogntog i Gudvangatunnelen får store ringvirkninger.
GERHARD FLAATEN