Sammenhengen mellom pengebruk og lykke er svak, men det trenger den ikke å være, mener forskere som har forsket på lykkefølelsen ved pengebruk (se fakta). Studien er publisert i Journal of Consumer Psychology.

Forskerne mener sammenhengen mellom lykke og penger burde være klarere ettersom penger gjør at man kan kjøpe det man har lyst på. Penger gir deg muligheten til å leve lenger, spise sunnere, bruke mer tid på familie og venner og delta i aktiviteter du liker. Men likevel ser det ut til at mange ikke blir stort lykkeligere av å ha penger i lommeboken, skriver Aftenposten.no.

Derfor har forskerne laget åtte punkter med en veiledning til hvordan man kan bruke penger for å bli lykkelig:

1. Kjøp opplevelser istedenfor ting

Forskning viser at 57 prosent av personer som har kjøpt opplevelser sier at dette gjorde dem mer lykkelige, opp mot kun 34 prosent som ble lykkeligere av å kjøpe noe materielt.

Forskerne mener at grunnen til dette er at folk venner seg fort til materialistiske ting og får dermed mindre glede av det de har kjøpt, mens opplevelser er noe som gir glede hver gang man tenker tilbake på hva man har opplevd.

2. Hjelp andre istedenfor deg selv

Nesten alt som gjør at vi kommer nærmere andre mennesker gir oss glede, dette inkluderer også å bruke penger.

Forskning viser at folk som bruker penger på gaver til andre og veldedighet, er gladere enn andre som bare bruker pengene på seg selv. Dette er selv om man kontrollerer for inntekt.

3. Gled deg med mange små kjøp istedenfor få store

Vi blir gladere av mange små fornøyelser, enn noen få store. Det kan være en dobbel kaffelatte, kinobesøk, middag på en rimelig restaurant istedenfor å bruke alt på en sportsbil eller en dyr klokke.

De forklarer dette med at hyppige små gleder varierer for hver gang vi nyter dem, noe som gir krydder i hverdagen.

4. Kjøp mindre forsikring

Gleden ved et kjøp blir mindre dersom man vet at man kan bytte det inn. Skal man få mest mulig glede av sine kjøp, bør man derfor ikke kjøpe dyre forsikringer som gjør retur mulig.

Forsikringene gjør nemlig at man hele tiden vurderer om man angrer på kjøpet og derfor ikke nyter varen fullt ut, mener forskerne.

5. Kjøp nå og nyt senere

Når man handler med kredittkort så er det som regel det motsatte som gjelder. Man nyter nå og betaler senere. Dette kan fort føre til ruin. I tillegg så gjør det at man ikke har mulighet til å glede seg.

Ved å utsette nytelsen så får man masse glede bare av å gå og tenke på hva man skal gjøre.

6. Tenk på det du ikke tenker på

Det er viktig å ikke ha for høye forventinger til en opplevelse eller et kjøp for det kan dempe lykkefølelsen.

Et eksempel er at man ikke bare forbinder hytteferien med fisking, stillhet og solnedganger, men også innser at det innebærer myggstikk og lange bilturer frem og tilbake. Man blir rett og slett gladere dersom man har en mer realistisk forventning til hvordan det skal bli.

7. Pass opp for å sammenligne kjøp

Internett gjør det mulig å sammenligne det meste. Men dersom man først har kjøpt noe så kan sammenligning føre til at man blir mindre glad for det man har, fordi man ser at noen andre har noe litt bedre eller finere. Dette til tross for at man har kjøpt det man ønsket seg og trengte i utgangspunktet.

8. Følg strømmen

Vi lar oss påvirke av hva andre synes om et kjøp og har dermed større sjanse for å like noe som andre før oss har sagt at de liker. Derfor er det smart å sjekke kommentarer fra tidligere kjøpere før man gjør et innkjøp.

God råd øker sjansen for velvære

Ottar Hellevik har sett på sammenhengen mellom lykke og inntektsnivå blant nordmenn, og i boka «Jakten på den norske lykken» konkluderte han at man har glede av å ha god råd.

— God råd gir en økonomisk trygghet og tilfredshet. Men dersom man er veldig opptatt av det materielle og stadig ønsker å kjøpe nye ting, så er det lett å bli misfornøyd med egen økonomi. Idealistiske mennesker er oftere mer fornøyde med det de har, ettersom de ikke er så opptatt av å eie, sier han til Aftenposten.no.

Hellevik påpeker at dette stemmer overens med flere av funnene i den psykologiske studien om hvordan vi bør bruke pengene våre for å kjøpe lykke.

— Idealister vil som regel heller kjøpe opplevelser enn ting, og de er mer opptatt av å gi penger til veldedighet. Det handler ikke så mye om hvor mye penger man faktisk har, men hvordan man opplever sin egen situasjon. Lykkefølelsen henger derfor sammen med verdiorientering, hva en ønsker å få ut av livet, sier han.

Si din mening i kommentarfeltet under!