Parkeringsselskapene melder om sprengt kapasitet ved Bergen lufthavn Flesland. Desperate bilister har derfor tatt i bruk fortau og gressplener som parkeringsplass.

Det har aldri skjedd før. Det kan jo kalles et slags eventyr for oss

Da BT er på Flesland søndag kveld står hundrevis av biler parkert langs veikanten i Lønningsvegen. Bilene står parkert balanserende i grøftekanten, under busker og trær og opptil flere biler i bredden.

— Fullt hele uken

Dan Andersen, driftsansvarlig i Flesland parkering, forteller at de har hatt sprengt kapasitet nærmest hver helg siden påsken i år. Den siste uken har det vært sprengt kapasitet også på ukedagene.

— Det har aldri skjedd før. Det kan jo kalles et slags eventyr for oss, men for dem som skal parkere og har flyavganger å forholde seg til, er det selvsagt krise, sier han.

Andersen tror heller ikke situasjonen vlil bli særlig bedre i tiden som kommer, selv ikke når Bybanen bygges ut til Flesland.

SKULLE GJERNE BETALT: - Vanligvis betaler jeg for meg, men det var jo ingen parkeringsplasser å oppdrive, sier Sven Erik Håberg oppgitt.
Odd Nerbø

— Vi ser at våre kunder ikke er de som bor langs traseen. Vi har kunder fra Stord til Førde, og for dem hjelper det ikke med bybane.

- Trafikkfarlig

Også Smart parkering melder om sprengt kapasitet i sommer, særlig i helgene.

Per Liland, sjåfør i Flesland og Smart parkering, mener situasjonen er uholdbar. Han kjører kunder frem og tilbake fra parkeringsplassen til terminalen.

— Alle bilene gjør at vi har veldig dårlig oversikt over fortauet. Plutselig kan det komme folk ut mellom bilene her, og det er direkte trafikkfarlig. De stenger også for sikten når vi kommer ut fra oppkjørselen, sier sjåføren.

- Lette i 20 minutter

En av dem som så seg nødt til å parkere på gresset langs Lønneveien var Sven Erik Håberg fra Åsane. Da han kom til Flesland på fredag var det ingen annen plass å oppdrive, forteller han.

— Jeg kjørte frem og tilbake her i 20 minutter for å finne en ledig plass, og til slutt så jeg meg bare nødt til å parkere her. Jeg kunne jo ikke ta med bilen på flyet heller, sier Håberg.

Etter en helg på Østlandet er han tilbake i Bergen søndag kveld. Trygt tilbake i bilen konstaterer han at han verken har fått bot eller skjenn. Han står jo tross alt langs en fylkesvei, og det er heller ikke satt opp noen parkering forbud-skilt.

— Så da er det vel lovlig å stå sånn, da. Men ellers har jeg jo alltid betalt for meg når jeg har vært ute og flydd, sier han.

Ledig i P-huset

Helt umulig er det derimot ikke å oppdrive parkeringsplass, for den som er villig til å punge ut litt ekstra: Det er som regel ledig kapasitet i parkeringshuset ved Flesland.

Her må man vanligvis ut med 2.800 kroner for en uke, men i sommer er prisen justert ned til 790 kroner for en uke og 1390 for to ukers parkering.

Flesland parkering tar til sammenligning 510 kroner for en uke og 850 kroner for to uker.