Den japanske sentralbanken forsøker å stabilisere situasjonen og pumpet tirsdag inn ytterligere flere hundre milliarder kroner inn i finanssystemet. Men milliardene hindret ikke et nytt kjemperas på Tokyo-børsen.

Tredje største

Panikksalg på Tokyo-børsen førte til at kursene falt nesten 11 prosent tirsdag, noe som er det tredje største i børsens historie. En periode tirsdag ettermiddag hadde Nikkei-indeksen falt med over 14 prosent til et nivå langt under finanskrisen i 2008. Mandag var nedgangen 6,2 prosent.

— Det er panikksalg. Det er ikke bare utenlandske investorer, alle ønsker bare å kvitte seg med aksjer, sier analytiker Yosuke Shimizu i Retela Crea Securities.

Årsaken til panikken er bekymring for at krisen ved et atomkraftverk nord for Tokyo skal forverre katastrofen etter jordskjelvet.

4000 milliarder borte

Den samlede verdien av selskapene på Tokyo-børsen har nå falt med rundt 4.000 milliarder kroner de siste to dagene.

Kursen på energiselskapet Tepco, som eier det katastroferammede atomkraftverket, stupte torsdag med ytterligere nesten 25 prosent, etter en nedgang dagen i forveien på nærmere 24 prosent.

Også andre steder i Asia var det ned-gang tirsdag som følge av situasjonen i Japan. Børsene i Hong Kong, Sydney, Shanghai, Singapore og Seoul falt med mellom 1,41 og 2,86 prosent.

Europa ned

I Europa åpnet også børsene med en kraftig nedgang tirsdag. DAX-indeksen i Frankfurt var ned 2,8 prosent i morgenhandelen, mens Londons FTSE 100-indeks falt med 1,44 prosent. Også i Paris var det nedgang med 1,73 prosent.

Samtidig har oljeprisen falt med rundt 2 prosent på grunn av frykt for mindre etterspørsel etter jordskjelvkatastrofen.