Les også:

Torsdag morgen norsk tid offentliggjorde IMF et brev fra Dominique Strauss-Kahn, der han trekker seg fra jobben som sjef for det internasjonale pengefondet.

— Det er med stor sorg jeg føler meg tvunget til å presentere til styret min oppsigelse som direktør for IMF, skriver Strauss-Kahn.

  • Les hele brevet her. Franskmannen ble arrestert på flyplassen i New York etter at han angivelig skal ha forsøkt å voldta en stuepike. Han bedyrer fortsatt sin uskyld og sier han nå skal bruke alle krefter på å bevise at han ikke er skyldig.Kampen for å finne hans etterfølger i sjefsstolen i den mektige organisasjonen er allerede i gang.

Enda en franskmann?

IMF har aldri hatt en kvinne som sjef og Frankrikes finansminister Christine Lagarde trekkes frem som en utmerket kandidat til å ta over.

55-åringen har svært god forståelse av gjeldskrisen i Europa, som IMF er involvert i gjennom kriselån de har gitt til Hellas, Irland og Portugal. Lagarde har vært sentral i arbeidet med kriselånene på EUs side.

  • Hun er også kjent som en god forhandler, sier analytiker Charles Grant ved Centre for European Reform til Bloomberg.

Sveriges finansminister Anders Borg har allerede erklært sin støtte til den franske ministeren. Men fire av de ti lederne for IMF siden 1946 har vært franske og det taler mot Lagarde.

Andre land vil med

Tradisjonelt har lederen for IMF vært en europeer, mens lederen for Verdensbanken har vært amerikansk. Nå mener mange fremvoksende økonomier at det er på tide at denne tradisjonen brytes.

Ledende personer fra Kina, Russland, Brasil og Sør-Afrika peker nå på at det er på høy tid at en kandidat fra en fremvoksende økonomi får sjansen til å styre IMF, for bedre å reflektere disse landenes stilling i verdensøkonomien.

  • Det er på høy tid at vi kommer oss ut av denne utdaterte praksisen, sier Brasils finansminister Guido Mantega til Reuters.

Mulige kandidater er Agustin Carstens, lederen for Mexicos sentralbank, Montek Singh Ahluwlia, økonomisk rådgiver for den indiske statsministeren og Trevor Manuel, tidligere næringsminister i Sør-Afrika.

Indiske medier trekker frem Montek Singh Ahluwlia som en utmerket kandidat.

  • Sør-Afrika mener en kandidat fra en fremvoksende økonomi må få sjansen til bli leder. Det vil bringe inn et nytt perspektiv som vil sikre at interessene til alle landene er reflektert i IMFs handlinger og politikk, sier Sør-Afrikas finansminister Pravin Gordhan.

- Bør være europeer

Men for de europeiske landene vil det være smertefullt å gi fra seg ledervervet i IMF og de vil kjempe hardt for å beholde det. Tyskland sier i dag at en europeer bør overta lederstillingen, men på sikt bør posten gå til en vekstøkonomi.

  • Med tanke på den løpende debatten om euroen mener vi det er fornuftig at den nye IMF-sjefen er godt kjent med europeiske forhold, lokale valutaspørsmål og lokale politiske forhold, sier pressetalsmann Christoph Steegmans i Tysklands finansdepartement.

Han understreker at det finnes mange høyt kvalifiserte europeiske kandidater til vervet.

Tyrkisk kompromiss?

Den tyrkiske økonomen og politikeren Kemal Dervis trekkes frem som en mulig kandidat som ikke er like europeisk som Lagarde, men som fortsatt har forståelse for problemene i eurosonen.

Dervis er tidligere leder for FNs utviklingsprogram, han er en ledende akademiker på et universitet i Washington og kjent for å ha sterke forbindelser til IMF. Britiske bookmakere har allerede satt odds på mulige etterfølgere og holder Dervis som favoritt, skriver avisen The Guardian.

Andre navn som blir nevnt er Gordon Brown, Axel Weber og Tharman Shanmugaratnam, for å nevne noen.

John Lipsky, tidligere nestleder i IMF, fungerer nå som leder, men har varslet at han går av ved slutten av august, som tidligere planlagt.

Den nye sjefen får flere tunge problemstilinger i fanget. Gjeldskrisen i eurolandene er langt fra over og vil fortsatt ta mye tid og krefter. I tillegg kommer USAs problemer med å bli enige om hvordan de skal få kuttet sin enorme statsgjeld og faren for inflasjonsbobler i flere fremvoksende økonomier.