Hva gjør du når når det er slutt på blekket i printeren?

Øystein Eide Fredheim fra Ålvik i Kvam har funnet sin egen løsning: Han kjøper ny — hver gang.

Da jeg kjøpte den første billigprinteren, fikk jeg hakeslepp av prisen på blekket. Etter det har hatt 16-17 printere. Øystein Eide Fredheim

— Jeg kjøper alltid printere på tilbud til 200-300 kroner fremfor å betale 800-900 for nye blekkpatroner til samme printeren. Det er selvsagt lite miljøvennlig, men markedet er jo slik at det er billigere å kjøpe varen komplett enn i «deler», sier Fredheim til bt.no.

Fikk hakeslepp av prisen

Han har nettopp kjøpt en svart-hvitt laserprinter til 199 kroner på Clas Ohlsson. HP-printeren fra februar har gjort sitt.

Eide Fredheim har også handlet printere hos Elkjøp og Expert. Dette har pågått i åtte år.

— Da jeg kjøpte den første billigprinteren, fikk jeg hakeslepp av prisen på blekket. Etter det har hatt 16-17 printere. De varer i cirka et halvt år, sier han.

Øystein Eide Fredheim fortalte om det spesielle prosjektet i en diskusjon under artikkelen «Refill koster flesk» på bt.no. Andre kunne opplyse at de kjøper patroner fra England til halve prisen.

- Men dette er ikke spesielt miljøvennlig?

— Jeg leverer dem på avfallsplassen. Jeg samler ikke på printere. Jeg prøvde å gi en vekk på Finn, men ingen ville ha. Jeg har god samvittighet, men det er ikke slik det burde være, sier han.

Expert: Ikke bra

Innkjøpsdirektør Pål Trudeng i elektronikk-kjeden Expert er kjent med at noen kunder kjøper ny skriver hver gang de går tom for blekk.

— Ut fra et miljøperspektiv, synes jeg ikke det er bra, men det er kun for de rimeligste modellene våre at dette lønner seg, sier Trudeng.

- Hvorfor er det slik at skriverne kan være billigere enn blekket?

— Vi følger de prisene som produsentene setter på produktene sine. Produsentene forklarer fenomenet med at det ligger mer avansert teknologi i blekkpatronen enn i selve skriveren, sier Trudeng.

Dette argumentet er det samme som Gillette bruker når de skal forklare hvorfor det er billigere å kjøpe ny barberhøvel enn å kjøpe nye barberblader.

Satt i system

Dokumentaren «Garantert kort levetid», som ble vist på NRK for et snaut år siden, avslørte at produsenter reduserer levetiden på produkter for å øke kjøpehastigheten.

Dokumentaren viste også at nye blekkprintere har en innebygd chip som gjør printeren ubrukelig etter et forhåndsbestemt antall utskrifter.

Trudeng mener det er vanskelig for elektronikkforhandlerne å endre systemet.

— Vi tar miljøansvar ved at alle produkter som returneres, blir resirkulert og brukt på nytt. Men bruk og kast-mentaliteten får vi ikke gjort noe med. Slik er industrien blitt, sier han.

Trudeng råder kundene til å skaffe seg en litt dyrere og bedre skriver i stedet. Da lønner det seg ikke lenger å bytte den ut hver gang man trenger nytt blekk.

Frustrert politiker

Sondre Båtstrand, bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne i Bergen, reagerer med vantro og irritasjon.

— Jeg har ikke hørt om den varianten før. Men mange printere slutter å virke etter at de har trykket ut et visst antall eksemplarer. Dette er noe som irriterer meg. Du blir belønnet for å ha et bruk og kast-forhold til ting. Det er ikke rart vi har miljøproblemer. Vi har et overforbruk uten like, sier Båtstrand.

Han bruker sterke ord for å karakterisere printer-fenomenet:

— Det er absurd at selskapene kan holde på slik. Det er åpenbart en systemfeil, og det viser viktigheten av økonomi i miljøpolitikken. Det er et komisk utslag av en tragisk politikk. Vi må gjøre det enkelt og økonomisk lønnsomt å velge miljøvennlig.

- Men er dette politikernes feil? Hva med produsentene - og forbrukerne?

— Jeg skulle ønske at noen av produsentene tenkte litt, ikke bare om hvordan de får folk til å kjøpe flest mulig printere. Men politikerne må legge til rette. Det er for lite fokus på hvordan man gjør det lett for den enkelte å være miljøvennlig. Økonomi er veldig viktig. Folk er veldig opptatt av pris. Miljøvern skal ikke være noe for overklassen. Det skal også lønne seg for de fattige. Vi må få bedre garantiordninger, og tvinge produsentene til å lage ting som holder en stund.

Båtstrand har også et miljøtips:

Du kan levere den gamle printeren inn alle steder som selger printere.

Bytter du printer ofte? Har du en løsning? Diskuter under!

IRRITERT: Sondre Båtstrand fra De Grønne ble valgt inn i bystyret i Bergen i høst.
ALEXANDER WORREN