På tross av nedgang i Pondussalget på 16,3 prosent i 2013, kunne tegneserieskaperen Frode Øverli le hele veien til banken. Regnskapet fra 2013 viser at hele ti millioner kroner ble hentet ut av Øverli fra datterselskapet Strand & Øverli, som han eier sammen med mangeårig agent Håkon Strand.

Øverli unnet seg likevel kun 4,5 millioner kroner i utbytte, i tillegg til drøye 900.000 kroner i årslønn.

Store aksjeinvesteringer

Tegneserieskaperen har siden 2006 tjent over 70 millioner kroner på Pondus. Av dette har han kun tatt ut 25,3 millioner kroner i utbytte.

Størstedelen av inntektene har Øverli overført til aksjeinvesteringer, og regnskapet viser at aksjeposten var verdsatt til 27 millioner i slutten av 2013.

I fjor ga aksjeinvesteringene en avkastning på 1,2 millioner kroner.

Nedgang i Pondus-salget

Øverli selv ønsker ikke å kommentere regnskapstallene, men hans agent og forretningspartner, Håkon Strand, er godt fornøyd med fjoråret.

— Det er et vanskelig marked, og slik sett gjør vi det bedre enn markedet. Det blir stadig trangere og mindre plass i butikkene, men fortsatt ser vi positivt på fremtiden.

Fallet i 2013 var på hele 16,3 prosent, viser tall fra Mediebedriftenes Landsforening.

I dag er det månedlige gjennomsnittsopplaget på 62.555 blader. I tillegg til Pondus tegner også Frode Øverli Rutetid og Rikshospitalet.

- Ikke tynn suppe

— Du frykter ikke for Frodes kreativitet?

— Nei, det gjør jeg ikke. Det lar jeg meg overraske over, for han har holdt på i snart 20 år med serien. De fleste gir seg langt tidligere, eller skaper degenererte serier. Det er fortsatt ikke tynn suppe med Frode, sier Strand, og fortsetter:

— Jeg fikk nettopp inn en morsom stripe der Frode gjør en morsom manøver med en av karakterene. Det ser fortsatt ut til at han har det morsomt med serien, sier Strand, som legger til at Pondus-suksessen er god butikk også for ham.