— Vi har fått en dispensasjon som sier at vi kan ha inntil 530 elever frem til høsten 2013, sier rektor Atle Myking. Da skal nemlig ny skole med plass til 600 elever etter planen stå klar.

I mellomtiden er alt av bygg tatt i bruk. To brakker er satt opp, den gamle lærerboligen blir brukt til undervisning, og noen klasser får undervisning i det gamle postkontoret på den andre siden av veien. I tre år ble 7. trinn busset til andre skoler på grunn av plassmangel, men etter pålegg fra Fylkesmannen er disse elevene tilbake ved skolen.

— Jeg håper virkelig ikke det kommer kjepper i hjulene for den nye skolen, sier rektoren.

Hull i veggen

På grunn av for dårlig luft i klasserommene er det laget et hull i veggen på klasserom 5. Frisk luft skal komme inn gjennom hullet og opp gjennom ventilasjonsanlegget. Men det har gitt kaldt klasserom.

Mens BT er på besøk holder to menn på med å sette opp større radiatorer som skal varme opp luften. Hvis dette virker, skal samme metode brukes på flere av klasserommene. En soppanalyse er også gjort av rommet, på forespørsel fra flere av foreldrene.

Ole Hope er far til en elev som holder til i dette klasserommet. Han er svært kritisk til forholdene.

Før radiatoren kom på plass, ble barna flyttet fra vindusrekken og inn i klasserommet på grunn av kulden, sier han.

Elevene blir syke

Det er ifølge Hope kaldt og trekkfullt i klasserommet.

— Min sønn og klassekameratene sitter med yttertøyog votter på inne.

Resultatet er at elevene blir syke, forteller pappaen.

— Vi opplever at barna i mitt barns klasse er unormalt mye syke. De sliter med kvalme, magesmerter, halsproblemer, hodepine og stadige forkjølelser.

Hopes sønn har selv hatt uvanlig mange runder med sykefravær i høst.

— Dette er fullstendig galt for en frisk gutt uten hverken allergier, astma eller andre plager. Andre barn i samme klasse opplever det samme.I juleferien hadde de ikke disse symptomene, sier han.

Like ille som Landås

Han mener Søreide skole er på nivå med den nylig stengte Landås skole.

— Iårevis har elevene her vært avspist med elendige lokaler. Skolen har ikke vært vedlikeholdt i de åtte årene jeg har hatt unger der. Det er sopp i dusjene, elendige forholdpå toaletter og klasserom med store mangler og uforsvarlig ventilasjon, forteller han.

— Jeg kjenner elever som ikke går på do på skolen, sier Hope.

Faren opplever at hverken skoleledelse eller skolemyndighetene i kommunen tar problemet på alvor.

— Vi har tatt opp problemet med skolens ledelse, men de bare henviser til byggets eier. Vi har også kontaktet Helsevernetaten, men kommer ingen vei. Ingen tar ansvar fordi skolen skal legges ned, men når skjer det? spør han fortvilet.

Hadde det ikke vært for sønnens sosiale nettverk, hadde han flyttet sønnen til en annen skole.

— Jeg er redd for de langvarige konsekvensene for barna våre. Det hadde nesten vært bedre å bedre å busse 45 min hver vei til Skjold eller en annen skole med bedre fasiliteter.

Kunne dette vært din skole?

BT setter i en serie artikler fokus på bergensskolenes forfatning. Vi trenger din hjelp til å dokumentere skolenes sanne ansikt!

Hvordan står det til på din skole? Fryser du i klasserommet, er dusjene eller toalettene i stykker? Send bilder til 2211 eller skoleforfall@bt.no - eller fyll ut skjemaet under.

TRANGT: 520 elever går på skolen, som egentlig har plass til 392. Siden det skal komme ny skole om to år, er det gitt dispensasjon som sier at inntil 530 elever kan gå på skolen til høsten 2013. Flere brakker er satt opp for å huse elevene.
RUNE SÆVIG
NEDSLITT: Fjerdeklassingene Karl-Henrik Bruland, Daniel Marås, Nicklas Holm Andersen og Adrian Storhaug Cederstolpe spiller fotball i skolegården. De har gått hele skoletiden på en nedslitt og trang skole. Er de heldige, får de siste skoleåret sitt i helt ny skole.
RUNE SÆVIG