Foreløpig er 100 ansatte på plass i de store fabrikkhallene på Horsøy, men etter hvert blir det 400, ifølge administrerende direktør Ole G Steine. Dessuten kommer et kontorbygg som alene skal huse mellom 800 og 1000 ansatte.

— Dette her er et ultramoderne industrianlegg som gjør at vi er i stand til å montere og teste kjempesvære subseasystemer som vi leverer til hele verdensmarkedet. Det er noe som setter Vestlandet, Askøy og Framo Engineering til de grader på kartet. Der er vel knapt noen sånne anlegg noen steder, sier Steine.

- Vi må ha litt plass

Framo Engineering har investert 850 millioner kroner i tomt og første byggetrinn på Horsøy. Her er det 30.000 kvadratmeter nytt og moderne industrianlegg, dypvannskai og rikelig plass til vekst både for egen bedrift, datterselskaper og underleverandører.

— Vi må ha litt plass, så vi kan ekspandere, sier Steine.

— Askøy har 50 prosent utpendling, så for Askøy er det veldig viktig at vi får arbeidsplasser som dette i kommune, sier ordfører Siv Høgtun.

Frank Mohn-konsernet, som var medeiere i Framo Engineering frem til aksjeposten på 47,25 prosent ble solgt for 3,3 milliarder kroner i fjor sommer, skal flytte hovedkontoret fra Bergen til Askøy. Høgtun tror flere bedrifter kommer til å komme etter, blant annet fordi kommunen har næringsareal ved sjøen. Sammen med Sund, Fjell og Øygarden, jobber Askøy med planer om å samordne utvikling av næringsarealer, ifølge Høgtun.

— Det er mangel på næringsarealer i Bergens-regionen, sier hun.

Nøkkelrolle

Margareth Øvrum, som er konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Statoil, fikk æren av å klippe snoren og åpne det nye anlegget.

Øvrum har lovet å ikke pensjonere seg før Statoil har utviklet en undervannsfabrikk som erstatter oljeplattformer som rager over havoverflaten. Målet er å bli ferdig til 2020. Går det som hun håper får hun et anlegg som er billigere enn dagens plattformer, og samtidig kan brukes i områder som er for tøffe for anlegg som stikker opp av sjøen.

Framo Engineering spiller en nøkkelrolle for å flytte oljeproduksjonen ned på havbunnen, sier Øvrum.

I vår fikk Framo Engineering en kontrakt med Statoil på rundt 900 millioner kroner for å utvikle og bygge kompressorer (maskiner som øker trykket) til bruk i gassproduksjonen på Gullfaks C- plattformen. Kontrakten varer frem til 2015, men Øvrum legger ikke skjul på at en suksess med kompressorene kan gi gevinster langt inn i fremtiden.

— Det er noe av det aller viktigste for å få til en undervannsfabrikk, sier hun.

framo001.jpg
Roar Christiansen