Høydepunktene har stått i kø for utenriksminister Espen Barth Eide denne uken. Mandag deltok han i all festivitasen rundt utdelingen av Nobels fredspris i EU.

I dag sto han selv i sentrum for prisdrysset, da Norges Bondelag tildelte ham Bondevettprisen for 2012 på grunn av de nye og forhøyde tollsatsene for en lang rekke europeiske oster.

God og saklig måte

— Barth Eide har i møter med nordiske ministerkolleger, og gjennom opptredener i media, forsvart den norske regjeringens planer om å gå fra kronetoll til prosenttoll på noen landbruksprodukter på en god og saklig måte, uttalte Bondelagets første nestleder, Berit Hundåla, idet hun overrakte diplomet.

— Det er en utenriksministers viktigste jobb å ta vare på norske interesser. Uten en reel tollbeskyttelse ville det gitt svært alvorlige konsekvenser for norsk landbruk. Ingen i EU kan argumentere mot vårt grep, sa Barth Eide, ifølge pressemeldingen fra Norges Bondelag.

Celebert selskap

Bondevettprisen går til personer som har profilert landbruket i Norge på en positiv måte, og som samtidig er med på å bygge opp under betydningen av norsk matproduksjon og matkultur.

Blant tidligere prisvinnere av Bondevettprisen finner vi den tidligere statsministeren Kåre Willoch, roeren Olaf Tufte, samt programlederen Hans Olav Brenner.