— De områdene som skiller seg ut som de dyreste rundt Bergen er Os og Fjell kommune. Det er de mest attraktive stedene for landsted ved sjøen, sier daglig leder for Krogsveen, Fredrik Søreide.

Ifølge Søreide koster en gjennomsnittlig hytte i Os omlag 3,5 millioner kroner. Snittprisen i Fjell ligger på ca 2,1 millioner.

— I 2007 var snittprisen på en hytte i Os rundt fire millioner. Vi ser ikke samme prisveksten som de attraktive kommunene på østlandet. Pilene peker oppover, men ikke i samme tempo. Men det vil nok bli dyrere og dyrere, og i løpet av neste år tipper jeg en Os-hytte vil gå for fire millioner igjen, sier Søreide.

— Hytter som ikke ligger langt fra sjøen går generelt høyt, og de siste årene ser vi oftere og oftere budkrig særlig nå som feriesesongen nærmer seg og de beste eiendommene legges ut, sier han.

Stian Bussesund i Aktiv Eiendomsmegling legger også vekt på verdien av logistikk.

— Alt som er lett tilgjengelig og innenfor en times avstand er attraktivt. Vi har solgt en del på Austevoll og Gulenden siste tiden. Det er ikke så mye mer rom for å bygge ved sjøen, så da blir det krig om de eiendommene som finnes. Folk er villig til å betale mye for å slappe av et annet sted enn i stuen sin, men vi er ikke i nærheten av prisklassene på østlandet. Jeg tror knapt vi har solgt noen hytte til seks millioner her i området, sier Bussesund.

Prisøkning på 18 prosent

Prisen på fritidsboliger ved sjøen har steget med 18 prosent fra i fjor til i år. Gjennomsnittlig salgspris på fritidsboliger ved sjøen er hittil i år over 2,5 millioner kroner.

Så langt i 2011 ser vi med andre ord en sterk prisstigning. Prisene har økt i gjennomsnitt med 399.000 kroner til 2.586.000 kroner i 2011.

Aller dyrest er det i Sandefjord, hvor den gjennomsnittlige prisen er 7,2 MNOK. I 2010 var Tjøme dyrest med en gjennomsnittlig pris på 6,2 MNOK.

Dette viser den årlige analysen av markedet for fritidsboliger ved sjøen som Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og FINN har fått utarbeidet av TNS Gallup.

Innen utgangen av mai er det omsatt 431 sjøhytter gjennom megler eller advokat.

— Selv om vi bare har tilbakelagt en tredel av omsetningsåret, så er aktivitetstallene såpass sterke at det kan virke som vi får omsetningstall på nivå med 2006 og 2007, sier Leif J. Laugen, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Høyere enn normalt

Prisene i 2011 ligger 7 prosent over prisantydning. Det betyr at nivået er tilbake på «før finanskrise»-nivå, ifølge analysen.

Mai og juni er fremdeles de viktigste salgsmånedene, men det er vesentlig høyere omsetning i april og mai 2011 enn normalt.

Det er strandlinje som øker prisen på hyttene, og dette alene gir en verdiøkning sammenlignet med gjennomsnittlig pris på hele 81 prosent. Vann og avløp øker verdien med 35 prosent, mens innlagt strøm gir en verdiøkning på 10 prosent.

Høyeste solgt-pris er et landsted på Østerøya i Sandefjord med brygge og anneks. Det gikk for 23,6 millioner, langt over prisantydningen 16 millioner.

Høyeste prisantydning så langt i år, er en eiendom på Grimsøya utenfor Oslo med strandlinje, badehus, lysthus og anneks. Prisantydningen er på 20 millioner kroner, og den er ennå ikke solgt.

Geografiske forskjeller

I Vestfold er det høyest gjennomsnittspris, og fylket har tre kommuner på de fire øverste plassene.

De dyreste hyttene finnes på Tjøme, Sandefjord, Lillesand og Nøtterøy. Aller dyrest er det i Sandefjord, hvor den gjennomsnittlige prisen ligger på 7,2 millioner kroner.

Det selges likevel flest hytter i Østfold. Fylket har tre kommuner på de seks øverste plassene over kommuner med flest solgte hytter.

Vestfold, Østfold og Agder er fremdeles «hyttefylkene.» Prisene på Sørlandet har så langt i 2011 passert Vestfold-prisene, og det på økene omsetningsvolum.

Stadig økende interesse

I 2011 hadde Finn.no 196.092 unike ukentlige brukere i snitt under fritidsbolig til salgs.

— Besøkstallene fra FINN viser generelt en økt interesse for det norske sjøhyttemarkedet. I løpet av de tre siste månedene er det i snitt 18 prosent flere unike brukere på «Fritidsbolig til salgs» enn i samme periode i 2010, sier salgsdirektør i FINN eiendom, Johan Fredrik Høvås.

Det søkes mest på områder, men søkeordet «strandlinje» er mye benyttet med 22.184 søk siden januar.

Områdene som er mest populære på Finn.no er Hvaler på topp med 134.197 besøk og 343.373 sidevisninger. På annen- og tredjeplass finner vi Kragerø og Larvik.

Oppgang over hele linjen

Boligstatistikken for brukte boliger i mai, viste at den lille nedgangen i boligmarkedet som man så i april var kortvarig. Rentehevingen fra Norges Bank hadde ikke dempet nordmenns kjøpelyst,

Korrigert for sesongvariasjoner, var prisene 1,2 prosent høyere, og gjennomsnittlig formidlingstid for alle boliger solgt i mai var 24 dager, noe som er fire dager kortere enn i april.

Salget av nye boliger går også unna, (Oslo bolig- og sparelag) ble 1,3 prosent dyrere i løpet av mai. Hittil i år har Obos-prisene steget med 9,4 prosent og prisene er nå 10,1 prosent høyere enn i mai 2010.