Som et mirakel var det.

Og det skjedde over natten.

I en sommerkveld, i august, trykker han på de siste tastene, desom sørger for at hans hemmelighet ikke lenger er hemmelig. Han legger det ut,som det heter, han plasserer sitt nyutviklede produkt på torget. På detelektroniske torget.

Starten på mirakelet

Android Market er det med ett tilgjengelig for alle, han havnerpå listen over nye applikasjoner. Eller «apps» som det nå heter, altså smådataprogrammer som kan lastes ned og brukes i smarttelefoner, på nettbrett oglignende.

Så ligger den der, appen hans. Over natten. Og et mirakel er iferd med å skje.— Det var tydeligvis mange som ville prøve. Det ble ganskepopulært over natten, sier Håkon Bertheussen til aftenposten.no.

Han sier «ganske populært». Han kunne ha sagt 10.000 førstedøgn, han kunne danset på bordet, han kunne klasket seg på lårene, ropt ut sinbegeistring, viftet med saftige utskrifter fra bankkontoen.

Isteden smiler han forsiktig her på kontoret i Granåsveien iTrondheim. Håkon Bertheussen er en rolig, lavmælt, ung mann. Det uvanlige vedham er den voldsomme suksessen.

Besettelse

Kanskje aner du ikke hva Wordfeud er.

Men for millioner av mennesker er Håkons produkt blitt et kjentord. For noen er det blitt nærmest en besettelse.

Noe de holde på med, et spill de må spille, en tankeaktivitetde må bedrive. Enkelt beskrevet er det Scrabble i elektronisk utgave. Spilletder du stabler ord med noen utleverte bokstaver, spillet der du helst skalforsøke å få en W til å henge sammen med en Å eller en X, jo verre bokstaver joflere poeng.Nå er brettet blitt en skjerm, brikkene kan du skyve ved å lafingeren gli over skjermen. Og du kan spille hvor som helst, når som helst.Alene på toget kan du mekke et herlig ord — og så trykker du på tasten somsender løsningen til din motspillers telefon. Som så klekker ut sitt ord ogreturnerer det. Og så videre.

Svarfristen er satt til 72 timer.

Ikke så enkelt

Sett i ettertid er det jo latterlig enkelt. Å ta et populærtspill og gjøre det elektronisk. Simsalabim! Men så enkelt er det slett ikke.

— Det begynte med at jeg fikk min første smarttelefon i april2010. Jeg var veldig nysgjerrig på dette med apps, de hadde begynt å komme.Akkurat ideen til Wordfeud ... jeg husker ikke helt. Men jeg hadde jo værtinteressert i Scrabble, så jeg så for meg muligheter på telefon, muligheten tilå spille mot andre mennesker.Håkon tar fatt. Og han er ikke helt som oss andre: Han kanuvanlig mye om data. I 2010 er han i sin første jobb. Utdannelsen i datateknikkved NTNU i Trondheim har gitt ham arbeid som programvareutvikler i et firma iTrondheim. Men apps kan han ikke noe om.

— Det var helt nytt for meg. Men jeg fant brukerhåndbøker ogtips på nettet. Det ble prøving og feiling.

Døgnet rundt

I fire måneder, fra april til august 2010, jobber han døgnetrundt. I arbeidstiden gjør han jobben han får betalt for. På kveldene og i sommerferienutvikler han sin appebaby.

— Det var intens jobbing. Jeg ville prøve. - Du ante kanskje at du ruget på et gullegg?

— Jeg hadde ingen tanker om at dette skulle ta av. Det handletmest om lyst og mestring. Jeg hadde lyst til å få det ferdig, få en respons.

- Tror du noen vil kalle deg en datanerd?

— Ja. Sikkert.

- Hvordan definerer du selv en nerd?

— (Pause) Jeg har ikke tenkt mye på det. Det er vel en personsom er veldig opptatt av et snevert emne.

Slet med motivasjonen

I de fire månedene i 2010 kvalifiserer han utvilsomt tilbetegnelsen nerd.

— Det var vanskelig å holde seg motivert. Jeg gikk iblant lei,jeg må innrømme det. Jeg var jo helt alene.

Han sliter også med å finne et navn.

Det er vel en personsom er veldig opptatt av et snevert emne

Bertheussens definisjon av datanerd

— Jeg var innom hundrevis av navn. Jeg ville ha med «wordۚ» og «dotcom».Men det var ikke enkelt, mange domenenavn var opptatt. Så jeg landet påWordfeud. Det betyr egentlig ordfeide. Litt vanskelig å uttale, mange sier «fævd»istedenfor «fjud».

Men en kveld i august 2010 er appen altså klar for folket derute. Det er som å åpne en sluse. Folket kaster seg over nyskapingen. Wordfeudlever fra første sekund.

— Etter den første uken så jeg at dette var stort nok tilkanskje å leve av, sier Håkon Bertheussen.

En uke, altså, det var alt. Fra å være en hobby til å bli etmulig levebrød. Og nei, det stanset ikke der.

— Det gikk tre uker fra lansering av den første utgaven til jeggikk til sjefen min og sa opp.

Krevende respons

Har vi med en overmodig ung mann å gjøre? Neppe. Dagen han sieropp, handler det mer om en overarbeidet ung mann. Responsen på Wordfeud er såheftig at dataserveren, altså maskinen som betjener de mange brukerne, kneler.Håkon må bruke mye tid på å øke kapasiteten. Dessuten lastes spillet hans(engelsk versjon) ned i andre tidssoner enn den europeiske.

— I USA spilte folk midt på natten. Når alarmen gikk, måtte jegstå opp og fikse problemene. Det kunne ta et par timer. Så ble det kanskje entimes søvn før jeg måtte på jobben. Den høsten var veldig hektisk! Det varnesten sånn at jeg tenkte «Hva er det jeg har gjort?». Mailboksen min var fullav meldinger fra tusenvis av sinte brukere.

- De var ivrige - og sa ifra?

— De sa ifra, ja - til de grader!

16 mill. nedlastinger

Håkons arbeidsgiver forstår situasjonen. Og ønsker ham velkommentilbake dersom Wordfeud ikke er liv laga. Den returen vil nok drøye.

De sa ifra, ja - til de grader!

Bertheussen om responsen fra brukerne

Allerededa han sa opp, altså etter tre små uker, tjente han mer på Wordfeud enn på denfaste jobben. Sommerfuglene han likevel hadde i magen, flakser adskillig mindrenå. Frem til i dag har Wordfeud-suksessen bare vokst og vokst. Hittil er appenlastet ned 16 millioner ganger. Og da Ipad-versjonen nylig ble lansert, ble denlastet ned 300.000 ganger på en uke.

Tjener godt

De fleste velger en gratis variant. Da eksponeres brukerne foren viss mengde reklame. Andre velger å betale noen kroner for en reklamefriutgave.

Jeg har bena godt plantet på jorda, synes jeg. Jeg har barebetalt ned noen lån

I begge tilfeller tjener Håkon Bertheussen penger. Og mange bekker smågjør en stor å. Da det i fjor høst ble kjent at Wordfeud-gründeren kunne tjenerundt 100.000 kroner om dagen , spredte summen seg raskt i norske medier.

— Det er i den størrelsesorden, ja, nikker han nøkternt imøterommet i industribygget der han leier lokaler. Lokalene her er adskilligstørre enn staben hans; for tiden er de, inkludert Håkon, to mennesker påheltid og to på deltid. Enkeltpersonforetaket er omgjort til et A/S. I tillegghar han folk som hjelper ham med regnskap og annonsesalg. Man trenger forøvrigikke være regnskapskyndig for å ende opp med store summer når man multipliserer100 000 om dagen med noen uker og måneder og år.

- Hva gjør pengene med deg?

— Det med penger er nok forskjellig fra person til person. Jeg har bena godt plantet på jorda, synes jeg. Jeg har barebetalt ned noen lån.

Lamborghini

Et bilde av Håkon i en ca. 50 cm høy og rådyr Lamborghini dukketopp i mediene sammen med inntjeningen hans. Men luksusbilen var ikke hans, denvar bare prøvesittet i en ferie. Bildet hadde han selv lagt ut på Facebook.

— Nei, jeg har ingen sånne bilplaner! Jeg har en 11 år gammelbil.

- Så livet er ikke veldig annerledes enn før?

— Nei, jeg synes ikke det. Men jeg har jo fått en stor frihet iå styre arbeidsdagen min selv. Og jeg har ingen økonomiske bekymringer lenger.Men ellers..? Nei.

Tromsøværing

Han rister litt på hodet når vi spør om drømmer, om hva hanengang håpet og trodde livet skulle bli. Bortsett fra dette med data, da. Haner født og oppvokst i Tromsø, men visste allerede på ungdomsskolen at det varTrondheim og NTNU han ville til. Datateknologien kom tidlig inn i hans liv.

— Jeg fikk en Amiga-maskin i annen klasse på barneskolen. Naboerog bekjente hadde samme type, så jeg kjøpte min for sparepengene jeg hadde.

- Og da var det gjort?

— Det var vel det. Jeg har vært interessert siden.

Mange henvendelser

Noen andre sterke interesser eller hobbyer kommer han ikke på.Bortsett fra en periode med snowboard. Og NTNU-studiene var nettopp det, altsåstudier, han nikker til vårt spørsmål om «anonym student».

Nå har Wordfeud-suksessen gjort navnet hans kjent.

> Skal vi se ... 20 spill. Jeg har 20 spill gående nå

— Når navnet mitt havner i mediene, får jeg mange henvendelserfra folk med ideer. Det er artig, og det skjer nesten daglig. De har ikke selvdatakompetanse, så de vil ha med meg og dele overskuddet. Det kan være godeideer, men det er gjennomføringen som gjelder. Og det er veldig myejobb.

Så han sier nei. Det er Wordfeud som gjelder. Hittil er spilletkommet på norsk, engelsk, dansk, svensk, nederlandsk, fransk og spansk. Bare iSkandinavia finnes fire-fem millioner spillere, og tallet øker fortsatt.

USA erallerede nevnt. Snart kommer Wordfeud på tysk. Slår det an også der, kan detdreie seg om 20 millioner spillere. Dessuten jobber den vesle staben med å fåspillet ut på nye såkalte plattformer: Windows-telefoner, Facebook.

— Det vil sikkert nå et punkt der populariteten dabber av. MenWordfeud er nok mer tidløst enn mange andre spill, og det kan engasjere storedeler av befolkningen. Spillerne finnes i alle aldre, sier konstruktøren.

«Kjempeartig»

Han kikker på mobilen sin, vi har spurt om hans egen «spillestil».

— Skal vi se ... 20 spill. Jeg har 20 spill gående nå.

Der ute, utenfor hans kontroll, arrangeres det turneringer.Ivrige bokstavstablere har blant annet etablert «Wordfeud League of Honour».Der det spilles i ulike divisjoner, der folk flyttes opp eller ned etterresultatene. Og det streves beinhardt med å lage de lengste og mest poengrikeordene. I Norge innehas rekorden visstnok av konstruksjonen«cirkumpolæreste». Et ord som dekker hele spilleflaten og gir 17.000-18.000poeng. Noen bedre? Oppfinner Bertheussen fryder seg over interesse ogkreativitet, kaller det hele «kjempeartig».

Investorer

Glupske investorer har selvsagt meldt seg, med alskens godeforslag. Men hva skal vel Håkon med mer penger, til et spill som allerede fradag (eller natt) én har vært en suksess? Så han eier stadig alt selv, og hanrister muntert på hodet når vi spør om det er vanskelig å holde roret alene.Dessuten går jo hele greia av seg selv, altså rent teknisk. Han kan til og med drapå ferie, forutsatt, selvsagt, at det er internett i nærheten.

— Det er veldig artig å holde på. Arbeidsdagene varierer veldig,og de kan bli lange. Men jeg gleder meg til å gå på jobb.

P.S.: I flybussen på vei tilbake mot Værnes sier det pling! ijournalistens telefon. En beskjed står på skjermen: "Hurry up, your turnagainst Kari expires in 60 minutes." Man spiller jo Wordfeud, må vite. Mengår det lenge mellom hvert trekk, kommer altså påminnelsen automatisk fra HåkonBertheussen. Smart påfunn, det der. D.S.