— I Norge synger villaksen på siste verset grunnet lakselus og rømming. Tendensen er nå nøyaktig den samme i British Columbia. Vi er nødt til å ta affære før villaksen forsvinner også der, sier Don Stanford i den internasjonale organisasjonen Pure salmon campaign til Dagens Næringsliv.

Organisasjonen har gått sammen med kanadiske Wild Salmon Circle og vil bruke OL i Vancouver for å legge press på de norske oppdrettsgigantene Marine Harvest, Cermaq og Grieg Seafood. De tre står for til sammen 90 prosent av oppdrettslaksproduksjonen i provinsen British Columbia på Canadas vestkyst.

Med seg på laget har også villaksforkjemperne indianerhøvdinger, forskere og miljøforkjempere. Samme dag som Norge skal spille ishockeykamp mot Canada, 16. februar, skal aktivistene samles i Vancouver. Fire dager senere skal de holde en demonstrasjon med slagord som «Norsk lakseoppdrett dreper Canadas villaks», og «Norge ut av canadiske farvann».

Pure salmon campaign har sendt brev til kong Harald for å be om hjelp til å redde villaksen.

Norges Miljøvernforbund med Kurt Oddekalv i spissen lanserte tirsdag en internasjonal kampanje mot norsk oppdrettslaks.

Eksportutvalget for fisk (EFF), som i år skal svi av nærmere 300 millioner kroner på å markedsføre norsk sjømat, tar oppstyret med ro.