Etter å ha startet på rundt 53 dollar dippet prisen på nordsjøolje helt ned i 51,03 dollar i formiddag. Saudi-Arabia satte i går ned sine priser for levering til Europa og kong Abdullah sier i en tale at OPECs største produsent vil være standhaftige i forhold til å vinne tilbake tapte markedsandeler. I følge Financial Times blir prisen også presset nedover av større tilbud fra Nord-Irak og Russland.

Prisen har tatt seg litt opp igjen og ligger rett over 52 dollar rundt klokken 13 i dag. Prisen er det laveste nivået på fem og et halvt år.

Hjelper ikke

— Dette minner om 2008. Da så vi priser helt ned på 36-tallet. På lang sikt er ikke dette bærekraftig for de som utvinner olje, derfor skal prisen opp igjen. For Norge hjelper det likevel ikke selv om prisen igjen skulle øke med 20-25 dollar fatet. Investeringene kommer likevel til å bli kuttet kraftig, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Han mener det ikke går an å kalkulere seg fram til hvor bunnivået for den viktige råvaren ligger.

— Hehe, vi er nærmere bunnen nå enn i går for å si det slik, sier Kjus.

Turbulent

Han tror det neste halvåret blir turbulent. Deretter vil prisene mest sannsynlig øke igjen.

— Jeg tror vi vil se høyere priser i andre halvår enn i første. Det er forsåvidt lettere å være optimistisk med tanke på oljeprisen nå, mener Kjus.

Han tegner likevel et dystert bilde for Norge.

-Investeringene i oljesektoren her til lands kuttes, selv om prisen skulle øke med 50 prosent fra dagens nivå. Det får konsekvenser for mannen i gata og de som leverer til oljeindustrien, sier Kjus.