• Oljefondet-sjef Yngve Slyngstad blir sannsynligvis medeier i Facebook sammen med gründer og toppsjef Mark Zuckerberg i løpet av mai.

    FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX

Oljefondet vil trolig bli Facebook-eier

I neste uke skal Facebook møte selskapets fremtidige eiere i forbindelse med den kommende børsnoteringen. Blant dem er det sannsynligvis noen med norske oljepenger å handle for.

Yngve Slyngstad, Sjef for Norges Bank Investment Management (NBIM) la fredag formiddag frem knallgode tall for Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) for første kvartal.

Slyngstad kommenterer sjelden enkeltbeslutninger, og avslører aldri konkrete, fremtidige beslutninger.

Men fondet er utformet slik at det neppe kan stå utenfor en børsnotering av Facebooks størrelse, som er svært nært forestående.

- Naturlig å delta

- Fondet har sine største andeler i indeksnære verdipapirer, og det er dermed naturlig at fondet deltar i alle børsnoteringer av en viss størrelse i de markedene fondet er tungt inne i, sier Slyngstad til Aftenposten.no.

- Vil fondet delta i den nært forestående Facebook-noteringen i USA?

- Vi pleier å unngå å kommentere enkeltselskaper, i hvert fall beslutninger som ligger frem i tid, sier Slyngstad.

Facebook vil falle utenfor fondets «svarteliste», som blant annet omfatter selskaper som produserer tobakk, spesielle våpen og driver grove krenkelser av menneskerettighetene. Alt ligger dermed til rette for at Facebook-aksjer havner på Oljefondets hender.

Skal du kjøpe Facebook-aksjer? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen, eller på våre facebooksider!

Møter investorer i neste uke

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg vil Facebook-ledelsen møte potensielle investorer i neste uke, og komme med en endelig pris på selskapet 17. mai.

Representanter fra Oljefondet kan være blant disse. Slyngstads kvinner og menn kan i så fall bli presentert med denne videoen.

Det sosiale nettverket, som snart runder én milliard brukere, vil sannsynligvis prises til rundt 96 milliarder dollar, rundt 550 milliarder kroner. Det tilsvarer hele markedsverdien av Statoil og Hydro til sammen, og da er det fortsatt 13 milliarder kroner igjen.

Oljefondet har totalt 588,5 milliarder kroner plassert i det amerikanske aksjemarkedet, fordelt på 2041 selskaper (pr. 31.12 2011).

Tredje beste kvartal

Oljefondet la i dag frem tall for det tredje beste kvartalet i fondets historie. Ved utgangen av mars var fondet verdt nesten 3.500 milliarder kroner.

- Fondet oppnådde en avkastning på 234 milliarder kroner, sa Yngve Slyngstad da han la frem kvartalsrapporten.

Avkastningen kom opp i 7,1 prosent i første kvartal og fondets eksakte markedsverdi var 3,496 milliarder kroner ved utgangen av mars. Det er 185 milliarder kroner mer enn ved årsskiftet. Fondet ble tilført 60 milliarder kroner fra staten.

Kvartalsresultatet skyldes først og fremst oppgang i de amerikanske, europeiske og asiatiske aksjemarkedene.

Les også:

KOMMENTARER Våre regler

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste fra Økonomi

- Dette er det aller
beste med jobben

Tore klatrer på jobb. Og han fortsetter når han har fri.

Vi dropper etikken hvis
den koster oss penger

Bare fire av ti nordmenn vil gi avkall på penger for at oljefondet skal bli mer etisk.

«Drill baby drill - eller redd verden, vær så snill?»

Sysla-kommentator Tina Bru om hvordan det er å sitte i energi- og miljøkomiteen – som hun beskriver som Stortingets største politiske paradoks satt i system.

Bruvik får fornyet tillit som styreleder

Valgkomiteen i Sparebanken Vest vil gi Trygve Bruvik to nye år som styreleder. Nå trekker nok et representantskapsmedlem seg i protest etter fallskjermsaken.

Slåss mot Audi i navnekrangel

I 2005 startet Jarle Jetmundsen og Gjert Brandsdal opp S Line Auto i Bergen. Nå kjemper de for retten til navnet.