Statens pensjonsfond utland har i dag inngått avtale om å kjøpe 50 prosent av syv eiendommer i og omkring Paris fra AXA Group.

Milliardkjøp

Kjøpsprisen er satt til 702,5 millioner euro, tilsvarende om lag 5,5 milliarder kroner.

Eiendommene utgjør til sammen om lag 156.000 kvadratmeter og består stort sett av kontorbygg i de vestlige og sentrale forretningsområdene i Paris.

AXA Real Estate vil stå for den daglige driften av eiendommene.

— Investeringen er i tråd med vår strategi om å investere i de største europeiske markedene før vi vurderer andre deler av verden, sier Karsten Kallevig, direktør for eiendomsforvaltning i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet i en pressemelding.

— Det gjenspeiler også vår preferanse om å gå inn i partnerskap med investorer som både eier og forvalter eiendom.

Det blir fondets andre eiendomsinvestering, ett år etter at Finansdepartementet ga tillatelse til å investere inntil 5 prosent av fondet i fast eiendom. Den første var den travle handlegaten i London i november i fjor.

4,2 milliarder

For 448 millioner pund, tilsvarende om lag 4,2 milliarder kroner kjøpte fondet 25 prosent eierandel i bygningene i gaten.

I dag gjør oljefondet sitt andre eiendomskjøp i Paris, slik Aftenposten spådde i artikkelen

Vive la France

Oljefondet sjef for investeringer i eiendom Karsten Kallevig avslørte for en tid siden at han hadde rettet blikket mot Frankrike, men ville ikke si noe om hvilke eiendommer det var snakk om i den franske hovedstaden.

Fondet har fått klarsignal til å plassere inntil 5 prosent av oljepengene i eiendom. Med dagens størrelse på fondet tilsvarer det 150 milliarder kroner.

Finansdepartementet skriver at det vil ta «mange år» før eiendom er oppe i 5 prosent.