• Sletting av gjelden vil være en katastrofe, mener Jürgen Stark i ECB.

Les også:

Ola Storeng:

Eurosonens finansministre diskuterte mandag og tirsdag gjeldskrisen i regionen. Situasjonen i Hellas anses som å være mest alvorlig og flere ledere sa det var mulig at den greske gjelden må gjennom en restrukturering.

Styremedlem i den europeiske sentralbanken (ECB), Jürgen Stark, advarer på det sterkeste mot dette, skriver blant andre nyhetsbyrået AFP.

— Det er en illusjon å tenke at en restrukturering av gjelden, en hårklipp eller hva som helst vil kunne bidra til å løse problemene som dette landet står overfor, sier Stark.

Han mener det ikke er noen grunn for Hellas å restrukturere dersom de bare følger den oppsatte planen for økonomiske reformer i landet, som var en forutsetning for at de fikk kriselån fra IMF (det internasjonale pengefondet) og EU i mai 2010.

— En sletting av gjelden er en oppskrift på katastrofe, sier Stark, som deltok på en konferanse i Hellas onsdag.

Slette gjeld

En restrukturering ville innebære at deler av gjelden ble slettet slik at långiverne ville måtte ta tapet. EU håper å unngå dette fordi det innebærer at Hellas anses som konkurs. De håper i det lengste å vise at alle euroland oppfyller sine forpliktelser. I tillegg er det mange europeiske banker som har lånt ut penger til Hellas, slik at en gjeldssletting for grekerne i verste fall kan føre til store problemer for bankene.

Jean-Claude Juncker, leder for eurosonen, mener en myk form for restrukturering kan være en god løsning, skriver blant andre Financial Times.

Det vil si at løpetiden på grekernes lån forlenges, at de får lavere rente eller perioder med avdragsfrihet.

— Hvis Hellas gjennomfører alle disse ubehagelige tiltakene, så må vi se om vi kan gjennomføre en myk restrukturering, sa Juncker tirsdag.

EU krever at Hellas gjennomfører nye kutt i offentlig sektor og intensiverer sin innsats for å forsterke skatteinntektene.

Juncker fortalte at greske myndigheter har sagt ja til å gjennomføre «århundrets salg» av offentlige eiendeler. Håpet er at salget skal gi inntekter tilsvarende 390 milliarder kroner.

- Grekerne må gjøre mer

Poul Thomsen er for tiden i Hellas som leder av IMFs delegasjon til landet. Sammen med representanter for EU-kommisjonen og ECB skal han sjekke at grekerne faktisk gjennomfører de reformer som de har lovet.

Nå sier Thomsen at grekerne må øke tempoet.

— Det greske programmet har i hovedsak oppnådd det som var målet. Men programmet vil kjøre av sporet dersom det ikke settes inn mer kraft og innsats bak de strukturelle reformene, sier Thomsen til Bloomberg.

Han forventer at økonomien vil krympe med ett prosentpoeng mer enn ventet i år og at reformene i offentlig sektor må økes for å klare å holde underskuddet under kontroll.

  • Hvis arbeidet ikke akselereres, vil ikke underskuddet være mye under ti prosent i 2011. De enkle tiltakene er gjennomført, det er de store reformene som venter, sier Thomsen.