Torsdag ble det klart at Kredittilsynet har overlatt den såkalte DNO-saken til Økokrim for videre oppfølging.

– Vi har vært kjent med saken i lengre tid og er blitt løpende orientert. Ut fra de opplysningene vi sitter med, anser vi det som hensiktsmessig at Økokrim nå tar over, sier seksjonssjef Geir Holen i Kredittilsynet til NTB.

Oljeministeren Transaksjonene har blant annet involvert representanter for kurdiske selvstyremyndigheter, blant dem den kurdiske oljeministeren Ashti A. Hawrami som foretok oppkjøp av DNO-aksjer i oktober i fjor.

DNO-aksjen ble suspendert mandag og stupte ned til nær halve kursen under handelen torsdag. Aksjen nådde en bunn da den raste ned 55 prosent i minuttene etter at børsen åpnet torsdag, men ved børsslutt la den seg på 3,61 kroner, som er 45,84 prosent ned.

Suspensjonen mandag var begrunnet med at kurdiske selvstyremyndigheter (KRG) bestemte seg for å utelukke DNO International fra oljeoperasjoner i landet i inntil seks uker. DNO er også blitt advart fra KRG om at de kan bli fratatt sine oljerettigheter i landet i forbindelse med angivelige informasjonslekkasjer rundt et salg av DNO-aksjer i fjor høst.

DNO-aksjen ble i utgangspunktet suspendert fra Oslo Børs på selskapets eget initiativ. Børsen bestemte da en utelukkelse fram til torsdag morgen.

Styret i DNO anmodet Oslo Børs om en fortsatt suspensjon av aksjen, men dette ble avslått.

Solgte samme dag I en børsmelding skriver DNO at reaksjonen fra de kurdiske selvstyremyndighetene er en konsekvens av at Oslo Børs har lekket det de mener er konfidensiell informasjon rundt det oppkjøpet som den kurdiske oljeministeren, Ashti A. Hawrami, foretok i oktober i fjor.

Aksjene ble da solgt fra DNOs egen beholdning, men ifølge Oslo Børs ble oljeministerens rolle i transaksjonen holdt hemmelig av DNO i nesten ett år.

Hawrami kunngjorde 8. mai i 2009 at eksporten av DNO-olje fra Kurdistan kunne ta til 1. juni. Senere samme dag skal ministeren ha solgt 20 millioner DNO-aksjer. Kursen hadde da steget 18,9 prosent.

Ifølge Dagens Næringsliv forbereder nå DNO et søksmål mot Oslo Børs for påførte skader og brudd på taushetsplikten i forbindelse med denne transaksjonen.

Silje Katrine Robinson