Sentralbanksjef Svein Gjedrem varslet en økning på 0,25 prosentpoeng i styringsrenten etter dagens rentemøte. Den nye styringsrenten blir 1,5 prosent.

Dette er som markedet forventet, og den første rentehevingen siden finanskrisen slo inn i fjor høst.

Små konsekvenser

Dagens renteøkning innebærer at renteutgiftene øker med rundt 200 kroner i måneden for en familie med én million i gjeld. Det er ikke mer enn vi bør tåle, mener Sentralbanken.

— Aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg raskere opp enn ventet, det er riktig å sette opp renten nå, sier kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank til TV 2.

Hun antyder at styringsrenten skal ligge mellom 1,25 og 2,25 prosent det neste halvåret.

Kompromiss

Sentralbankens dilemma i forkant av dagens rentemøte har vært hensynet til eksportindustrien kontra privatøkonomien.

Eksportindustrien generelt og verftsindustrien spesielt ønsker seg lav rente og lav kronekurs. Samtidig må Norges Bank sikre at privatøkonomien ikke blir overopphetet som følge av at renten holdes på et svært lavt nivå lenge.

— I det siste har kronekursen blitt drevet opp av forventninger til dagens rentemøte. Men markedet har forventet økning på hvert eneste rentemøte fremover, og det tror vi ikke sentralbanken tør, sier analytiker Camilla Viland i Dnb Nor Markets.

Hun forventer at renten blir satt opp en gang i løpet av våren, og kanskje en gang til neste sommer, slik at den ligger på to prosent om ett år.

— Forskjellen mellom norsk og utenlandsk rente kan ikke bli for stor, sier Viland.

Priset inn allerede

Dermed kan kronekursen synke noe til tross for dagens renteøkning, fordi både den og fremtidige renteøkninger allerede er priset inn av markedet.

— En god del er nok priset inn i kronekursen allerede, men det er vanskelig å si hvor mye, sier porteføljeforvalter Roar Tveit i Holbergfondene.

Han er mer spent på hvilke signaler Norges Bank gir i den pengepolitiske rapporten som også legges frem i dag.

— Jeg tror Norges Bank kommer til å være forsiktige, men hvis de er aggressive på den planlagte renteforandringen fremover, kan det få store konsekvenser, sier han.

Hva betyr renteøkningen for deg? Si din mening: