— Etter at jeg fikk faktura på flybilletter jeg aldri hadde bestilt, skjønte jeg at noe var galt, forteller Balzer.

Fra juli 2011 til mai 2014, stjal eller misbrukte en 47 år gammel kvinne fra Bergen en rekke identitetsbevis - deriblant Balzers.

ID-papirer som BankID, kodebrikker til nettbank og ulike bankkort brukte 47-åringen i all hovedsak til å opprette kredittkort på internett.

Ved hjelp av disse skal hun ha svindlet og bedratt sin mor, bror og blant annet Balzer for over 410.000 kroner.

Kvinnen ble denne uken dømt for blant annet to grove bedrageri, 12 databedragerier og en rekke tilfeller av straffbart identitetstyveri.

— Det var ekkelt. Virkelig ekkelt, sier Balzer.

Fly og hotell i Brussel

Da hun dro på ferie i 2013, sendte banken både kredittkort og nytt bankkort i posten.

— Dette skjedde til tross for at jeg ga beskjed om at vi var bortreist i tre uker, forteller Balzer.

Under ferien forsvant kortene fra postkassen og kredittkortet havnet etter hvert i 47-åringens hender. Kortet ble blant annet brukt til å bestille flyreiser, deriblant en tur for to fra Bergen til Brussel med hotell.Til sammen kom dette på nesten 20.000 kroner, ifølge Balzer.

— Siden jeg hadde vært på ferie såpass lenge så tok det mer enn tre uker før jeg oppdaget at det var noe galt og fikk sperret de to kortene som hadde blitt stjålet.

— Jeg synes det var dårlig gjort av banken som sendte ut kortene, men alt er heldigvis gått bra og jeg har fått pengene tilbake, legger hun til.

Tappet mor og bror

Verst gikk det imidlertid utover kvinnens mor. Hun ble gjort ansvarlig for gjeld og inkassokrav på nærmere 337.000 kroner.

Ved ett tilfelle fikk datteren innvilget kreditt på 50.000 kroner i morens navn, etter at hun ifølge dommen stjal både BankID og pinkode. Pengene overførte hun til sin egen konto, som hun hadde opprettet i morens navn i en annen bank.Kvinnen satt også opp kredittkortkonti i sin brors navn og tappet dem for nærmere 104.000 kroner, heter det i dommen.

Tirsdag tilsto den 47-årige Bergenskvinnen samtlige forhold i Bergen tingrett.

Hundretusener i erstatning

Skandiabanken, Ge Money Bank og DNB er blant bankene som reiste erstatningskrav mot kvinnen.

Størsteparten av pengene skal ha gått til privat forbruk. Hun tok også ut store kontantuttak i perioden.

«Siktede skal dømmes for 2 grove bedragerier,12 databedragerier, 4 tyverier, en rekke tilfeller av straffbart identitetstyveri og en narkotikaforseelse. Bedrageriene og tyveriene er i størrelsesorden 400.000 kroner, og de fornærmede er hovedsakelig siktedes mor, bror og diverse finansinstitusjoner hvor siktede betinget seg kreditt i moren eller brorens navn», heter det i dommen fra Bergen tingrett.

Sjekk hvor utsatt du er for ID-tyveri her!

Den uføretrygdede kvinnen ble dømt til å betale over 410.000 kroner i erstatning for 16 ulike forhold. Nærmere 164.000 skal gå til moren alene.

Hun må også sone syv måneder i fengsel, hvorav en måned kan gjøres betinget. Kvinnen fikk imidlertid fratrekk på 93 dager fra varetektsfengsling.

— Ingen gunstig løsning

Historien føyer seg inn i økende identitetskriminalitet i Norge. Bare i 2013 ble 230.000 nordmenn utsatt ID-tyveri, viser en oversikt fra Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS).

De vil ha slutt på at sensitiv informasjon sendes i posten.

— Dette er ingen gunstig løsning. Vi vil at slike verdipapirer skal hentes personlig, eller sendes rekommandert. Krav om at mottakeren må få en SMS i forkant om at verdipapirer er på vei, hadde vært et skritt i riktig retning, sa Christian Meyer i NorSIS til Dagsavisen i fjor.

Les også:

Politidirektoratet har også advart mot at BankID-tyveri er blitt et voksende problem i Norge.

ID-tyveriene kostet oss nærmere 2,7 milliarder kroner i 2012, ifølge et av Europas største sikkerhetsselskaper, Affinion International.

— Når BankID stjeles og misbrukes, er gjerningspersonen på innsiden, ikke utsiden, av gjerdet, og kan gjøre mye større og raskere skade. Vi trenger et godt system for håndteringen av BankID-brikkene, som i seg selv holder et teknisk høyt sikkerhetsnivå. Dagens ordning for utstedelse og utlevering er for sårbar og utnyttes av kriminelle, uttalte politiinspektør Håvard Nordbø i fjor sommer.

Har du opplevd ID-tyveri? Fortell i kommentarfeltet under!