Papirene han presenterer på en pressekonferanse er aksjekjøpsavtalen mellom Bergen og aksjonæravtalen mellom partene.

Dette er avtalen som regulerer hvilke rettigheter og plikter eierne i Bergen Kino vil ha etter at Bergen kommune har solgt 49 prosent av aksjene til SF.

Etter krav fra det svenske selskapet har kommunen gått med å unnta dokuementene fra offentlighet. Det betyr at bystyrepolitikerne skal behandle saken på såkalt rødt papir når den skal opp i bystyret.

Skandale

Dahle er ikke fornøyd med byrådets avgjørelse.

— Det er skandaløst å unnta dokumentene i denne saken fra offentligheten, sier Torstein Dahle (R).

Som medlem av bystyrekomiteen for finans i Bergen kommune, har han behandlet aksjonæravtalen og aksjekjøpsavtalen som omhandler salget av 49 prosent av Bergen Kino til Svensk Filmindustri (SF).

Det har imidlertid ikke bergenserne. Dokumentene er nemlig unntatt offentlighet.

— Det synes jeg er horribelt. Dette er en sak av vesentlig interesse for byens befolkning. Da må jeg som folkevalgt få anledning til å diskutere det med velgerne mine, sier Dahle, som i går sendte et brev til ordfører Trude Drevland (H).

Pressekonferanse i dag

Hvis Byrådet ikke snur innen klokken 13 i dag, vil Dahle holde en pressekonferanse utenom det vanlige på Rådhuset. Der vil han offentliggjøre dokumentene.

— Jeg ønsker ikke å drive på denne måten, men jeg ser meg tvunget. Jeg finner ingen hjemmel for at dette skal holdes hemmelig for offentligheten, sier Dahle, som mener Bergen kommune har latt seg diktere av SF i saken.

Ifølge Dahle er det ingen store bomber i dokumentene.

— Men dersom dette gir noen indikasjoner for fremtiden, at denne institusjonen skal være unntatt for offentlig debatt, er det mildt sagt alarmerende, sier han.

Han frykter ikke konsekvensene.

— Jeg tror ikke det vil få noen konsekvenser for meg. Hvis de prøver på det vil jeg søke juridisk bistand, og jeg føler meg på veldig trygg grunn, sier Dahle.

Må besinne seg

Dahle er ikke den eneste som reagerer på at offentligheten ikke får innsikt i prosessen rundt kinosalget. Arbeiderpartiet har vært sterkt uenige i Byrådets beslutning om å holde kinoavtalene hemmelige.

— Vi er helt enig med Torstein Dahle i at det er lite i disse avtalene som det er grunnlag for å unnta offentlighet, og enkeltavsnitt kan i så fall sladdes. Det skal derfor bli interessant å se hvilket svar han får fra ordføreren, sier Harald Schjelderup, nestleder av bystyrets finanskomité og gruppeleder for Arbeiderpartiets bystyregruppe.

I motsetning til Dahle vil ikke Ap offentliggjøre slike avtaler på egen hånd, slik han truer med.

— Vi kan være uenig i sakens innhold, men vi aksepterer spillereglene. Derfor håper jeg han besinner seg om han ikke får det svaret han ønsker seg.

Hva mener du? Bør dokumentene offentliggjøres?