Les også:

USAs president Barack Obama annonserte lørdag at oljeproduksjonen i Mexicogulfen og Alaska skal økes — til tross for at USAs oljeproduksjon allerede er på det høyeste nivået på syv år.

Satsningen på hjemlig oljeproduksjon skal skje ved å fornye allerede eksisterende kontrakter i Mexicogulfen og ved Alaskas kyst, og ved å selge flere kontrakter på oljeutvinning i Alaska.

Obama, som kom med nyheten i sin ukentlige tale til folket, lanserte strategien som et tiltak for å få ned bensinprisene - som har vært et hett tema i USA den siste tiden.

Samtidig vedgikk han at den nye strategien ikke ville påvirke bensinprisen i den nærmeste fremtid, men sa at den «gir god mening» på lengre sikt.

  • Det finnes ingen raske løsninger på problemet, men vi kan ta noen fornuftige steg, sa Obama i talen.

- Ingenting Washington kan gjøre

Analytikere er enige i at det finnes få løsninger for å få bensinprisene i USA ned i den nærmeste fremtid.

  • Det finnes nær sagt ingenting som Washington kan gjøre som vil endre bensinprisen, sier analytiker ved finanshuset Raymond James, Pavel Molchanov, til AP.

USA produserer rundt fem prosent av verdens olje, men bruker nærmere tyve prosent av den.

Det betyr at forhold utenfor Washingtons kontroll, som utviklingen i Midtøsten og Nord-Afrika, har mer å si for bensinprisen i USA på kort sikt.

Nærmer seg republikanerne

Republikanerne har lenge ivret etter å øke oljeproduksjonen. I Representantenes Hus, hvor republikanerne har flertall, ble det nylig vedtatt tre lovforslag som tar sikte på å øke landets olje- og gassutvinning. Lovforslagene vil trolig ikke bli vedtatt i Senatet, hvor demokratene har flertall, skriver AP.

Det hvite hus har kritisert de tre lovforslagene for å sette miljø- og sikkerhetshensyn i fare.

Obamas nye satsning inneholder likevel flere av de samme tiltakene som republikanerne har foreslått.

  • Presidenten innser endelig det republikanerne har visst hele tiden, at å øke tilgangen på amerikansk energi vil presse prisene ned og skape flere arbeidsplasser, sier formannen for komiteen for naturressurser i Representantenes hus (og republikaner), Doc Hastings, til AP.

Kritiseres av sine egne

Vel ett år etter Deepwater Horizon, historiens største oljeutslipp, er mange fortsatt bekymret for sikkerheten og risikoen for et nytt utslipp. Blant dem er senator Robert Menendez, som er demokrat.

  • Jeg synes det er skuffende at presidenten velger å gå for en strategi som innebærer en betydelig sikkerhetsrisiko, samtidig som den ikke kan redusere bensinprisene, uttaler Menendez i en uttalelse.

Presidenten presiserte imidlertid at det må satses på sikkerhet og miljøet i utvidelsen av oljeproduksjonen.

Obama har tidligere tatt til orde for en endring i landets energipolitikk. Han mener det bør være et mål at 80 prosent av elektrisiteten i 2035 kommer fra «rene» energikilder, skriver BBC.