Amerikanerne må fortsatt regne med høy arbeidsledighet og lav økonomisk vekst, er tonen fra Det hvite hus. Veksten i USAs økonomi vil være 2,1 prosent i år og 3,3 prosent i 2012. Samtidig vil arbeidsledigheten krympe litt fra dagens 9,1 prosent til 8,2 prosent neste år. Det er imidlertid ikke så mye som tidligere antatt.

Likevel er det en viss optimisme i Det hvite hus, som har lekket litt fra redegjørelsen om landets økonomiske framtidsutsikter Obama skal holde for Kongressen neste uke.

Omstart

Jack Lew, budsjettsjef i Det hvite hus, sier det er nødvendig å gi økonomien en «omstart». Først da vil det gå bedre.

— De økonomiske prognosene gjør det klart at det på kort sikt er et behov for å sparke i gang økonomisk vekst og komme inn på en vei med vedvarende høyere vekst, sier han.

Ifølge beregninger fra Obama-administrasjonens budsjettkomité vil budsjettunderskuddet være på 6,1 prosent av BNP i 2012, men så bli redusert til 2,7 prosent i 2014.

Den forventede veksten i BNP vil være på 1,7 prosent i 2011 og 2,6 prosent i 2012, mens prisene ventes å stige 2,8 prosent i år og 1,8 prosent neste år.

Velgerne tviler

Obama er avhengig av å kunne overbevise velgerne om at den økonomiske politikken hans virker, om han skal ha håp om å beholde plassen i Det hvite hus. Meningsmålingene viser at amerikanerne tviler på at han kan klare oppgaven med å få økonomien på rett kjøl etter en sommer preget av ustabile børser og flere dårlige økonomiske nyheter.

Blant annet førte den langvarige tautrekkingen i Kongressen om budsjettet og hevingen av gjeldstaket til at Standard & Poor's nedgraderte USAs kredittverdighet.

En ny meningsmåling offentliggjort av CNN viser at 65 prosent misliker måten presidenten har håndtert økonomien.

— Han må vinkle valget så det er fokusert på fremtiden og ikke fokusert på nåtiden, sier analytikeren Jim Kessler i tankesmia Third Way om Obamas valgkamp fram mot presidentvalget i 2012.