Også USAs sentralbanksjef Ben Bernanke advarer mot konsekvensene hvis ikke republikanerne snart går med på å heve beløpet som USA kan ha i statsgjeld, og som i dag er på 14.300 milliarder dollar.

Les også:

Uten en rask politisk løsning, vil USA miste tillit i kredittmarkedene, fremholdt Bernanke tirsdag, bare timer etter at Obama kom med en lignende advarsel.

— Grunnleggende tvil

  • Selv et kort avbrekk i innbetalingene av avdrag eller renter på finansdepartementets gjeldsobligasjoner, kan forårsake alvorlige forstyrrelser i finansmarkedene og i betalingssystemet, sier Bernanke. Det kan også skape grunnleggende tvil om USAs kredittverdighet, understreker han.

I et intervju med TV-kanalen NBC sier Obama at han tror republikanske ledere vil gå med på en avtale som gjør at USA unngår en slik situasjon. Men han understreker samtidig at situasjonen er svært alvorlig.

  • USAs troverdighet og kredittverdighet er ikke bare grunnlaget for selve den amerikanske livsstilen. Det er også grunnlaget for hele det globale finanssystemet, sier Obama.

Han mener amerikanerne risikerer en ny finanskrise hvis spørsmålet om gjeldstaket ikke blir løst. Den neste måneden vil han og hans folk jobbe hardt for å finne en løsning, fastslår den amerikanske presidenten.

En løsning i løpet av 18 hull?

Førstkommende lørdag skal Obama og republikanernes leder John Boehner spille golf sammen i et forsøk på å komme til enighet om å løfte USAs gjeldstak.

USA nådde i mai i år taket på 14.300 milliarder dollar, som er grensen for hvor mye offentlig gjeld landet kan ha.

Det amerikanske finansdepartementet har tidligere uttalt at landet kan driftes på andre midler frem til 2. august. Deretter må landet kunne låne mer penger, for at ikke utbetalinger skal stoppe opp.