AltaVista lanserer tirsdag ny programvare som skal hjelpe selskaper med raske søk i mange kilder, som nettsider og de ansattes epost. Teknologien er basert på AltaVistas nettbaserte søketjeneste. Selskapet sier programvaren løser mange av de utfordringene bedrifter har med å samordne informasjon som er lagret på forskjellige steder, som de ansattes laptoper og PDAer. Sikkerhetsfunksjoner skal la brukerne definere hvilken informasjon som skal deles og være tilgjengelig i søket.

Programvaren reiser imidlertid en rekke spørsmål rundt de ansattes personvern. Indeksering av epost og harddisker vil skade både de ansatte og firmaene, mener teknologisjef i Privacy Foundation i Denver, Richard Smith.

— Et slikt system kan skade arbeidsmoralen og distribuere informasjon som ingen ønsker, sier han til CNET News.

Et nettverk av forskjellige dataenheter som samordnes med et søkeverktøy likner fort på et peer-to-peer-system som Napster. En sentral indeks vil legge en juridisk byrde på arbeidsgivere. Systemet kan for eksempel brukes som bevis i tvister mellom ansatte, sier advokat Gregg Williams.

Noen analytikere mener imidlertid at programvaren er mer effektiv enn bekymringsverdig.

— For hver person som blir pinlig berørt av at privat informasjon flyter rundt på kontoret, vil det være mange som finner systemet fremmende for forretningen, mener forskningsdirektør i Aberdeen Group, Dana Gardner.(Origo)