NRK meldte forrige uke at det så ut til å bli fall i julehandelen for første gang på 23 år. Tallene viste da at handelen i ukene 46-49 var nesten to prosent lavere enn tilsvarende uker i 2010.

Tirsdag ba sågar LO-leder Roar Flåthen folk om å kjøpe ekstra julegaver for å holde økonomien i gang.

Lav inflasjon og lav rente har gitt nordmenn i arbeid god kjøpekraft, og nesten-kollaps i Hellas, krisestemning i eurosonen og berg-og-dal-bane-tendenser på Oslo Børs ser ikke ut til å ha skremt bergenserne fra å bruke penger.

Både Lagunen og Vestkanten ligger nemlig an til rekordår.

— Den enkelte bruker mer

I fjor hadde Lagunen for første gang over tre milliarder i omsetning, og kjøpesenteret ser ut til å lande «noen titalls millioner» over dette i år.

— Julehandelen går fint. Både desember og året som helhet vil ende på et høyere nivå enn i fjor. Det er tiende år på rad med rekordomsetning, sier senterleder Knut Eliassen.

De tre siste ukene har riktignok omsetningen ved Lagnuen totalt sett vært to millioner kroner mindre enn på samme tid i fjor, men Eliassen sier at denne forskjellen skyldes hvilken ukedag julaften faller på, og at det går opp i opp med at den siste uken før julaften har én ekstra handledag sammenlignet med samme uke i fjor.

— Så når vi oppsummerer julehandelen totalt sett ender vi med en pen økning, sier han.

Ved Vestkanten i Loddefjord sier administrerende direktør Rolf Tvedte at han er godt fornøyd med veksten i julehandelen. Omsetningen for 2011 ligger an til å passere 1,2 milliarder, som er rekord.

— Forrige uke var veksten 5,1 prosent sammenlignet med samme uke i fjor, og for de tre siste ukene er veksten på 2,5 prosent. Så det er penger i den norske økonomien. Og når vi sammenligner med antall besøkende, ser vi at snittet for den enkeltes julehandel er høyere, sier Tvedte.

I Fyllingsdalen er det jubel på Oasen over årets handel så langt. Hittil i år har kundene lagt igjen 841,2 millioner kroner, det er mer enn enn 60 millioner kroner over på samme tid i fjor. Senterleder Eva Nielsen forklarer suksessen slik:

— I fjor flyttet Posten ut av Oasen. Vi gjorde noen grep og endret noe på butikkutvalget. Blant annet fikk vi Expert inn. Kiwi holder også søndagsåpent.

Nielsen forteller også om bedre julehandel i år enn i fjor.

— Vi sørger for aktivitet i senteret, med julemusikk. Vi har også ni meter stort juletre som trekker folk.

Treig start

Åsane Storsenter melder at julehandelen er i ferd med å ta seg opp.

— De første ukene gikk det litt treigt. Mulig det var på grunn av det dårlige været, sier senterleder Nina Schanche Nilsen.

— Men nå merker vi at det er kort tid til jul og at folk trosser vær og vind, for nå har handelen tatt seg opp. Vi har god tro på at vi skal ta inn igjen de første ukene og nå opp mot fjorårets julehandel, sier hun.

For året sett under ett, er senterlederen godt fornøyd.

— Vi ligger an til en økning på rundt en prosent.

Selger lite vinterklær

På den annen side regner Bergen Storsenter med nedgang i omsetningen dette året. Senterleder Ingunn B. Hansen forteller at de hittil i år ligger én prosent under fjoråret.

— Det er ikke den store nedgangen, men tallene kunne godt vært bedre. Vi er blitt bortskjemt med at det alltid går opp to-tre prosent hvert eneste år, sier hun.

Hansen forteller at kjøpesenteret har omtrent samme utvikling som resten av sentrene i Olav Thon-Gruppen, som også opplever en liten nedgang.

Det varierer imidlertid fra bransje til bransje, sier hun.

— Det har jo ikke vært vinter, så yttertøy og støvletter er det solgt lite av. I fjor var det jo tidlig vinter, så mye ligger der. På den annen side blir det nok bra salg av dette i januar, sier Hansen.

Bruker du mye penger på julen? Si din mening i feltet under.

KJØPEKRAFT: Lav inflasjon og lav rente har gitt nordmenn i arbeid god kjøpekraft. ARKIVFOTO: JO HJELLE