Statoil har gjort et nytt oljefunn i Geitungen-prosjektet på Utsirahøyden i Nordsjøen.

Det er boreriggen Ocean Vanguard som har påvist oljen rundt 200 kilometer vest for kysten av Rogaland. Riggen påviste en 35 meter høy oljekolonne i bergarter fra juratiden, samt at det også ble påvist olje i grunnfjellsbergarter, melder Statoil1.

Brønnen ble boret til et vertikalt dyp av 2045 meter under havoverflaten på 115 meters havdyp.

Funnets anslåtte størrelse tilsvarer uutvunnede verdier for mellom 92 og 178 milliarder kroner, med dagens oljepris og dollarkurs.

— Gladmelding for Norge

Det er Statoil (40 prosent) som er operatør for lisensen sammen med lisenspartnerne Petoro (30 prosent), Det norske oljeselskap (20 prosent) og Lundin Norway (10 prosent).

Administrerende direktør Erik Haugane i Det norske2 sier dette er store nyheter.

— Dette øker volumene betydelig både for lisens 265 og for Johan Sverdrup-feltet. Det er også en kraftig økning av ressursene for Det norske. For oss er dette et fantastisk funn, sier Haugane i børsmeldingen3.

Det Norske-aksjen er opp mer enn 3 prosent i løpet av den første timen med handel på Oslo Børs. Halve selskapet eies av det Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker-konsernet.

— Dagens funn er en gladmelding for hele nasjonen. Dette er sammenlignbart med de aller største. Det er det største funnet vi i Det norske oljeselskap har vært med på noensinne, sier Haugane til Aftenposten.no.

Det nye funnet er en del av Johan Sverdrup-feltet og vil bli bygd ut i sammenheng med de andre funnene der. Dermed blir også utbyggingskostnadene lavere totalt sett.

— Dette vil gi virksomhet i mange tiår fremover, både for Statoil som operatør og for hele leverandørindustrien. Det vil produsere olje i hvert fall 40 år fremover i tid og dermed bidra til å holde oppe aktiviteten på norsk sokkel.

Haugane understreker at funnet vil gi solide inntekter og høy aktivitet på norsk sokkel i lang tid fremover.

Gigantfunn i fjor

Geitungen-prospektet ligger rundt tre kilometer nord for Johan Sverdrup-feltet, tidligere kalt Avaldsnesfeltet og Aldous, der det tidligere er gjort funn der maksimaloverslagene til sammen er kommet opp i nærmere 3,3 milliarder oljeekvivalenter.

Det kan gjøre feltet til det nest største på norsk område i Nordsjøen, etter Ekofisk. Brønndata kan tyde på at det er en sammenheng mellom de to funnene i Geitungen-prospektet og på Johan Sverdrup-feltet.

— Et nytt oljefunn i Johan Sverdrup-området i den modne delen av Nordsjøen, styrker Statoils tro på letepotensialet på norsk sokkel. Dette viser også at vi leverer på vår strategi om å revitalisere norsk sokkel ved å finne nye, verdifulle ressurser, sier letedirektør for norsk sokkel, Gro Haatvedt i en kommentar.

FS00042129.jpg